Una dintre cele mai frecvente și, probabil, printre cele mai dureroase probleme care apar la nivelul unghiilor, patului unghial și plicilor unghiale este unghia încarnată sau, în termeni medicali, onicocriptoza. De cele mai multe ori aceasta fie este rezultatul unei tehnici incorecte de tăiere a unghiilor, fie apare ca urmare a unor activități care exercită o presiune foarte mare asupra degetelor de la picioare.
Hebra Dermatologie, spune că o unghie încarnată poate fi tratată la domiciliu, în stadiu incipient, însă dacă își face apariția infecția numai o intervenție chirurgicală ne poate feri de eventuale complicații.
Ce spun unghiile despre sănătatea ta? Simptome ale unghiilor pe...

Unghia încarnată este o probleme dureroasă, care afectează de obicei degetul mare de la un picior sau de la ambele. Problema apare frecvent atunci când unghia este tăiată prea scurt și rotund la nivelul colțurilor, caz în care unghia poate crește în plica unghiala provocând durere, disconfort, infecții repetate, iar diagnosticul este clinic.
“Alte cauze pot fi reprezentate de forma curbată a unghiilor, purtarea de încălțăminte care pune o mare presiune pe degetele de la picioare, rănirea degetelor de la picioare, poziția incorectă, igiena necorespunzătoare a piciorului sau, bineînțeles, predispoziția genetică”, spune specialistul dermatolog.
ONICOMICOZA - frecventa infectie a unghiei, cum o tratezi?

Foto: Artemida-psy /Shutterstock
“Activitățile care presupun lovirea cu piciorul în mod repetat a unui obiect sau exercitarea unei presiuni pe degetele de la picioare pentru perioade lungi de timp pot provoca vătămarea unghiilor, crescând riscul de încarnare. Persoanele care practică balet, fotbal sau kickboxing trebuie să acorde o atenție deosebită în acest sens, fiind predispuse la a dezvolta astfel de probleme”, atenționează domnul doctor Laurențiu Vladau.
Modalitati de tratament
În stadiu incipient, pielea din jurul unghiei devine umflată sau tare și își face apariția durerea la exercitarea de presiune pe deget. În cazurile ușoare, deplasarea repetată manuală a plicii unghiale de lama unghială și tăierea în formă pătrată, cu margini libere a unghiei poate duce la vindecare.
“Există anumite opțiuni de tratament la domiciliu care ar putea ajuta la ameliorarea problemei. Înmuierea piciorului timp de 15-20 minute în apă călduță cu oțet (o parte oțet alb la patru părți apă) și 2 linguri de sare Epsom, utilizarea de antiinflamatoare orale și aplicarea de unguente antibacteriene pe partea afectată a unghiei, precum și introducerea unei mici mici bucăți de bumbac între unghie și piele pot ajuta la vindecarea problemei în cazurile ușoare”, spune specialistul dermatolog.
Dacă problema avansează până la infecție, simptomele pot include: pielea roșie, umflată, senzația de durere, sângerare, puroi.
Citește mai multe informații pe pagina următoare >>>
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră
Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu COVID?