Regimul pacientilor cardiaci ar trebui sa contina un aport crescut de salate, fructe, legume, carne slaba, peste. Acestea ajuta la scaderea nivelului colesterolului “rau” din circulatie, reduc greutatea corporala si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

Hidratarea

Consumul a cel putin 2 litri de lichide/zi, in special in perioada verii si a caniculei, este obligatoriu. Caldura excesiva deshidrateaza corpul uman si provoaca vasodilatatie, efecte ce se suprapun in mod negativ cu administrarea anumitor medicamente folosite in tratarea bolilor cardiovasculare.

Sportul si pacientii cu afectare ischemica

Pacientii care sufera de angina pectorala, mai exact infundarea arterelor coronare secundare aterosclerozei, sau la membrele inferioare, de tipul arteriopatie (durerile musculare resimtite la o anumita distanta de mers, provocate de ateroscleroza de la nivelul membrelor inferioare), trebuie sa faca minimum 30-45 minute de sport/ zi.

Mersul pe jos, in ritm alert, ajuta la scaderea in greutate, prin arderea caloriilor, la scaderea nivelului colesterolului, la o mai buna metabolizare a grasimilor si la stimularea unor factori biochimici cu rol de protectie pentru acest tip de boala. in urma studiilor realizate, s-a demonstrat ca scade recurenta infarctului si a reaparitiei bolilor cardiace ischemice.

“Este de preferat ca pacientii cardiaci sa faca un efort moderat, insa de durata mai lunga si zilnic, in comparatie cu un efort intens, dar de durata mai scurta. De asemenea, se prefera sporturile in care sunt antrenati muschii intregului organism, precum: inotul, alergarea usoara, mersul rapid, intre 40-60 de minute zilnic, cel putin cinci zile din sapte. Sportul intens sau anumite tipuri de sport bazate pe forta se recomanda a fi evitate, deoarece acestea conduc la cresterea tensiunii arteriale.”, explica dr. Iulian Calin, medic specialist cardiolog la Centrele ARES.

Controale regulate

Pacientii cardiaci trebuie investigati periodic, atat clinic (prin vizita la medicul curant), cat si prin analize de laborator, cu scopul de a li se urmari, in special, nivelul colesterolului si al glicemiei.

Informatii oferite de specialistii ARES, centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Foto homepage: Ledo /Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri