Tiroidectomia implica efectuarea unei incizii deasupra sternului si o ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii glandei tiroide, in functie de gravitate optandu-se pentru tiroidectomie partiala, subtotala sau totala.

Comunicat de presa

Stresul zilnic, alimentatia deficitara, lipsa iodului si predispozitiile din familie favorizeaza aparitia dereglarilor la nivel tiroidian, probleme ce pot aparea la nastere, adolescenta, menopauza si dupa varsta de 60 de ani. In cele mai multe dintre cazuri, acestea se trateaza pe cale medicamentoasa. In alte situatii insa, operatia de indepartare a tiroidei este solutia terapeutica salvatoare.


Foto: Sebastian Kaulitzki /Shutterstock.com

Situata la baza gatului, sub marul lui Adam, tiroida este una dintre cele mai mari si mai importante glande ale organismului, avand un rol esential in reglarea metabolismului prin hormonii secretati. Pe langa acest aspect, hormonii T3 si T4, produsi din iodul continut de alimente, au rol si in reglarea temperaturii corpului, in accelerarea sau diminuarea arderilor, in reglarea colesterolului si ritmului cardiac, in dezvoltarea tesutului osos si nervos, influentand, de asemenea, si tranzitul intestinal, hormonii sexuali, parul, pielea si unghiile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine!

Cele mai frecvente dereglari ale tiroidei apar fie din cauza deficitului de hormoni (hipotiroidia), care se poate corecta prin administrarea de medicamente, fie din cauza excesului de astfel de hormoni (hipertiroidie), care poate necesita tratament chirurgical.

In hipertiroidie, operatia nu este mereu prima optiune, ci este recomandata doar in cazul in care nu se obtine raspuns favorabil la tratamentul medicamentos sau la cel cu iod radioactiv, intr-o perioada de 3-6 luni. Exista insa si cateva situatii in care nu se asteapta, iar operatia este prima alegerea terapeutica, mai exact atunci cand un nodul a provocat paralizia corzilor vocale sau daca este vorba de cancer tiroidian la copii. La fel si in cazurile in pacientul inghite sau respira greu din cauza dimensiunilor marite ale glandei, explica Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, sef de sectie la Spitalul Elias, care efectueaza astfel de interventii si in cadrul Spitalului Metropolitan.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Cum se desfasoara interventia

Tiroidectomia implica efectuarea unei incizii deasupra sternului si o ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii glandei tiroide, in functie de gravitate optandu-se pentru tiroidectomie partiala, subtotala sau totala. Inainte de efectuarea operatiei se realizeaza o serie de analize care include dozarile hormonilor tiroidieni dar si ecografia tiroidiana, sciantigrafia, radiografia cervico-toracica, tomografia computerizata sau tehnica imagistica prin rezonanta magnetica.

Operatia se desfasoara sub anestezie generala si dureaza intre 40 de minute si 2 ore, timp in care se efectueaza o incizie orizontala a bazei gatului. In functie de gravitate, se indeparteaza fie o mica tumora izolata, fie jumate din unul sau din ambii lobi care formeaza glanda, fie un lob intreg sau glanda intreaga. Incizia se va face la nivelul unuia din pliurile gatului, cicatricea estompandu-se odata cu trecerea timpului, a adaugat Dr. Raducu Stanciulescu, medic primar ORL, sef de sectie la Spitalul Elias.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri