Am discutat despre cum se raportează tinerii la vot, ce semnale de alarmă ridică această campanie electorală și ce înseamnă, concret, să fii cu adevărat prezent în realitatea în care trăim.
Ne aflăm pe ultima sută de metri, în ceea ce privește Maratonul Alegerilor Prezidențiale. Cum ți se pare situația acum atât de aproape de-al doilea tur?
Cred că situația a fost foarte tensionată încă de anul trecut, mai ales după anularea celor din decembrie 2024. Și, din păcate, anularea alegerilor nu a făcut decât să adâncească, mi se pare mie, separarea asta dintre noi și ideea asta foarte nesănătoasă de „noi” și „ei”,. Iar acum, lucrurile astea nu au făcut decât să continue și, bineînțeles, că au fost exacerbate și de candidații la alegerile prezidențiale, dar și de susținătorii lor. Pare că nu mai putem comunica unii cu alții, de parcă nu am trăi în aceeași țară, de parcă nu ne-am dori același viitor mai bun pentru toți, de parcă nu am vrea ca toți copiii noștri să crească într-o țară mai bună.
Cu toții simțim tensiunile și frământările. Cum le gestionăm mai bine? Ce metode ai aplicat tu?
Simțim presiune pe noi de a fi prezenți, de a fi concentrați la tot ce se întâmplă. Este și contextul mai mare. Adică avem război la graniță în Ucraina, avem toată agitația care se întâmplă în Statele Unite, Conflictul Israel-Palestina, din nou. Și, având acces la informații cum nu am mai avut înainte, mie mi se pare cu atât mai ușor să devii copleșit. Eu, cel puțin, am fost foarte copleșită și la începutul anului și la finalul anului trecut.
Mulți oameni cu care vorbesc se confruntă cu anxietatea asta electorală. Cumva, ce o să se întâmple? Pentru că, realitatea este că ne îngrijorăm, putem să încercăm să vorbim cu oamenii din jurul nostru, să atragem atenția, să-i informăm, să comunicăm toate lucrurile astea, să schimbăm ceva, măcar în jurul nostru. Dar e o presiune foarte mare pentru un singur om să încerce să schimbe ceva, când lucrurile se întâmplă la o magnitudine atât de mare și te poți simți foarte mic și foarte deznădăjduit.
Citește continuarea pe kudika.ro
Raluca este absolventă a Literelor bucureștene.
Scrie și editează texte, iar uneori mai exersează câte o limbă străină cu speranța că într-o zi se va putea numi poliglot.
În timpul liber, este...
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.