In general, grasimile bune scad nivelul colesterolului in sange (in special Omega 6), oferindu-i in acelasi timp organismului energia de care are nevoie si ajutand la o mai buna asimilare a vitaminelor liposolubile, A, D, E, si K.

Tipuri de grasimi - Grasimile bune/ Grasimile rele

Tendinta de a elimina grasimile din alimentatie este complet gresita. Grasimile nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica pentru ca, pe langa faptul ca imbunatatesc gustul alimentelor si sunt o sursa importanta de energie, ii ofera organismului beneficii specifice fara de care acesta nu poate functiona normal:

  • Grasimile furnizeaza asa numitii acizi grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6), pe care organismul nu ii poate sintetiza, dar de care are nevoie pentru o intreaga serie de procese;
  • Grasimile ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) din alimente; fara grasimi, aceste vitamine absolut necesare pentru un organism, nu se asimileaza in cantitate suficienta.

De altfel, nutritionistii recomanda ca alimentatia nostra zilnica sa contina toate cele trei mari tipuri de nutrienti (glucide, proteine, grasimi) in urmatoarele proportii:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Creme tartinabile vegetale și sănătoase, care vor schimba definiția micului dejun sau a gustărilor
  • Glucide 55%
  • Proteine 15%
  • Grasimi 30%

Trebuie insa sa fim atenti la ce fel de grasime consumam, pentru ca, exista mai multe tipuri de grasimi, grupate simplist in doua mari categorii:

  • grasimi rele (care, consumate in exces, pot cauza boli grave)
  • grasimi bune (aici intra si grasimile esentiale) care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a fiecaruia dintre noi pentru ca aduc beneficii foarte importante organismului.

Grasimile rele

1. Grasimile saturate
Aceste grasimi sunt predominant de origine animala, si, consumate in exces, cresc nivelul colesterolului in sange, marind riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Alimentele care contin o cantitate mare de grasimi saturate: carnea grasa, produsele din carne, branzeturile grase, untul, produsele lactate grase.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca aportul zilnic de grasimi saturate sa nu depaseasca 10% din aportul caloric zilnic. Un produs gras care are o consistenta solida la temperatura camerei sau la temperaturi usor scazute (ex. unt, grasime de palmier) are o cantitate mare de acizi grasi saturati.

2. Grasimile trans
Grasimile trans sunt obtinute in industrie prin hidrogenarea partiala a grasimilor vegetale si au efect negativ asupra nivelului colesterolului sanguin. Studii recente au aratat ca acest tip de grasimi sunt chiar mai daunatoare sanatatii decat cele saturate. Grasimile trans exista si in mod natural in anumite produse (unt, carne, lapte) datorita faptului ca un proces similar cu cel de hidogenare partiala are loc in rumenul animalelor rumegatoare (biohidrogenare).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri