O persoana din sase sufera de un episod depresiv, la un moment dat in viata. Schizofrenia afecteaza 1% din populatie, iar atacul de panica este experimentat anual, cel putin o data, de 30% pana la 40% din populatie.

Comunicat de presa

O persoana din sase sufera de un episod depresiv, la un moment dat in viata. Schizofrenia afecteaza 1% din populatie, iar atacul de panica este experimentat anual, cel putin o data, de 30% pana la 40% din populatie. Acestea sunt doar trei dintre tulburarile care ne pot afecta creierul intr-o societate in care stresul a devenit prima noastra natura. Asadar, sa nu intoarcem privirea, ci, mai degraba, sa incercam sa intelegem ca dincolo de orice perdea a suferintei se afla un om, la fel de fragil ca si noi.

Oamenii se tem de ceea ce nu inteleg, de aceea persoanele care sufera de o tulburare de sanatate mintala sunt, de regula, ignorate, ridiculizate sau respinse. Insa, nimeni nu alege sa sufere de o tulburare mintala, iar acceptarea si tratarea ei sunt imposibile fara suportul celor din jur.

Persoanele cu dizabilitati psihosociale reprezinta un grup deosebit de stigmatizat si discriminat in Romania. Odata pus diagnosticul, acesta se transforma intr-o eticheta care anuleaza dreptul la demnitate si la o viata independenta, desi, in realitate, multe dintre persoanele care sufera de o tulburare de sanatate mintala dispun de toate abilitatile necesare unei vieti active.

In prezent, cele mai cunoscute tulburari psihice sunt:

1. Tulburarea somatoforma, care se manifesta prin prezenta unor simptome somatice care afecteaza buna functionare a individului n plan personal, psihologic, social, profesional etc.

2. Tulburarea obsesiv compulsiva (OCD) se manifesta prin ganduri repetitive, nedorite si comportamente rituale;

3. Tulburarea de personalitate borderline se prezinta prin schimbari de dispozitie, impulsivitate, ostilitate si relatii sociale instabile;

4. Atacurile de panica presupun un nivel crescut de teroare;

5. Agorafobia reprezinta frica de locuri sau situatii in care poate aparea un atac de panica;

6. Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta si sub denumirea de boala maniaco-depresiva, este o tulburare psihica ce presupune variatii mari ale dispozitiei afective, energiei si capacitatii de functionare a unei persoane.

7. Schizofrenia variaza in simptome, severitate si durata de la persoana la persoana si poate interfera cu capacitatea sau abilitatile persoanei de a avea un job sau de a se integra in societate;

8. Fobia specifica reprezinta frica de un obiect, animal sau situatie circumscrisa, bine precizata;

9. Fobia sociala e frica fata de una sau mai multe situatii sociale;

10. Depresia se manifesta prin lipsa placerii activitatilor pe care persoana afectata le desfasoara, iar nivelul energiei psihice este atat de redus, incat orice actiune, cat de mica, presupune mult efort;

11. Anxietatea generalizata se manifesta prin ingrijorari persistente care afecteaza viata sociala.
Afla mai multe despre dizabilitatile psihosociale aici!


Foto int: Consiliere psihologica, Shutterstock

Foto homepage: creier, dementa via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri