12:05, 25 Mai 2015 publicat în Sanatate

O persoana din sase sufera de un episod depresiv, la un moment dat in viata. Schizofrenia afecteaza 1% din populatie, iar atacul de panica este experimentat anual, cel putin o data, de 30% pana la 40% din populatie.

Comunicat de presa

O persoana din sase sufera de un episod depresiv, la un moment dat in viata. Schizofrenia afecteaza 1% din populatie, iar atacul de panica este experimentat anual, cel putin o data, de 30% pana la 40% din populatie. Acestea sunt doar trei dintre tulburarile care ne pot afecta creierul intr-o societate in care stresul a devenit prima noastra natura. Asadar, sa nu intoarcem privirea, ci, mai degraba, sa incercam sa intelegem ca dincolo de orice perdea a suferintei se afla un om, la fel de fragil ca si noi.

Oamenii se tem de ceea ce nu inteleg, de aceea persoanele care sufera de o tulburare de sanatate mintala sunt, de regula, ignorate, ridiculizate sau respinse. Insa, nimeni nu alege sa sufere de o tulburare mintala, iar acceptarea si tratarea ei sunt imposibile fara suportul celor din jur.

Citeste si:
Psihologie: 11 Semne că ești cel mai mare dușman al tău
Psihologie: 11 Semne că ești...

Persoanele cu dizabilitati psihosociale reprezinta un grup deosebit de stigmatizat si discriminat in Romania. Odata pus diagnosticul, acesta se transforma intr-o eticheta care anuleaza dreptul la demnitate si la o viata independenta, desi, in realitate, multe dintre persoanele care sufera de o tulburare de sanatate mintala dispun de toate abilitatile necesare unei vieti active.

In prezent, cele mai cunoscute tulburari psihice sunt:

1. Tulburarea somatoforma, care se manifesta prin prezenta unor simptome somatice care afecteaza buna functionare a individului n plan personal, psihologic, social, profesional etc.

Citeste si:
Ghid de criză: Cum ne păstram sănătatea mintală în timpul pandemiei?
Ghid de criză: Cum ne păstram...

2. Tulburarea obsesiv compulsiva (OCD) se manifesta prin ganduri repetitive, nedorite si comportamente rituale;

3. Tulburarea de personalitate borderline se prezinta prin schimbari de dispozitie, impulsivitate, ostilitate si relatii sociale instabile;

4. Atacurile de panica presupun un nivel crescut de teroare;

5. Agorafobia reprezinta frica de locuri sau situatii in care poate aparea un atac de panica;

6. Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta si sub denumirea de boala maniaco-depresiva, este o tulburare psihica ce presupune variatii mari ale dispozitiei afective, energiei si capacitatii de functionare a unei persoane.

7. Schizofrenia variaza in simptome, severitate si durata de la persoana la persoana si poate interfera cu capacitatea sau abilitatile persoanei de a avea un job sau de a se integra in societate;

8. Fobia specifica reprezinta frica de un obiect, animal sau situatie circumscrisa, bine precizata;

9. Fobia sociala e frica fata de una sau mai multe situatii sociale;

10. Depresia se manifesta prin lipsa placerii activitatilor pe care persoana afectata le desfasoara, iar nivelul energiei psihice este atat de redus, incat orice actiune, cat de mica, presupune mult efort;

11. Anxietatea generalizata se manifesta prin ingrijorari persistente care afecteaza viata sociala.
Afla mai multe despre dizabilitatile psihosociale aici!


Foto int: Consiliere psihologica, Shutterstock

Foto homepage: creier, dementa via Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri