10 August 2012 publicat în Sanatate 40 share-uri

Tuberculoza (TB) este o boala de natura infectioasa care ataca, cel mai frecvent, plamanii dar care, in formele ei mai rare, poate ataca si alte parti ale organismului (oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos).

Datele Oragnizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca in 2009 prevalenta Tuberculozei a fost de 14 milioane de cazuri iar numarul estimat de decese cauzate de TB a fost de 1.7 milioane.

Romania.

Conform rapoartelor OMS: in anul 2010 Romania se situa, din punct de vedere al incidentei globale a TB, pe primele locuri din Europa (locul 6 dupa Kazahstan, Republica Moldova, Georgia, Kirgiystan si Tadjikistan). In anul respectiv, incidenta globala TB in Romania a fost de 19.322 (cazuri noi inregistrate), prevalenta TB (numarul total de cazuri: bolnavi existenti + cazurile noi inregistrate) a fost de 33.994 iar 1.482 au decedat.

Desi in anul 2011 s-a inregistrat o scadere a acestor cifre, ele au continuat totusi sa se mentina la un nivel ridicat:
Incidenta globala a TB: 17.749 cazuri noi inregistrate
Prevalenta TB: 30.590 (cazuri existente + cazurile noi inregistrate)
Numar decese prin TB: 1.283

In ceea ce priveste TB-MDR si TB-XDR, conform estimarilor OMS, in Romania ar trebui diagnosticate anual aproximativ 1.000 de cazuri. In 2011 rapoartele oficiale de tara au aratat un numar de doar 384 cazuri confirmate de tuberculoza multi-drog rezistenta si 161 cazuri de suspecti de tuberculoza multi-drog rezistenta (contacti ai pacientilor cu TB-MDR care prezinta simptomatologie sugestiva de infectie, dar care nu sunt diagnosticati cu certitudine).

In plus, rezultatele tratamentului pentru pacientii cu TB-MDR diagnosticati in 2009 sunt ingrijoratoare:

• rata de succes la tratament de 15,1% (doar 15% dintre pacientii cu TB-MDR au fost declarati cu tratamentul incheiat sau vindecati),
• mortalitate 18,9%,
• esec 36,7%
• abandon 20,2%

Astfel, procentul total de pacienti care parasesc rezervorul (pacienti vindecati + pacienti cu tratament finalizat + decese) este mai mic decat al celor care pot contribui la cresterea continua a rezervorului de TB-MDR si TB-XDR (esecuri, abandonuri), Romania fiind pe punctul de a deveni focar de infectie in Europa.

Citeste despre campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!”.

Informatii prezentate in cadrul campaniei

Foto interior si homepage: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri