10 August 2012 publicat în Sanatate 40 share-uri

Tuberculoza (TB) este o boala de natura infectioasa care ataca, cel mai frecvent, plamanii dar care, in formele ei mai rare, poate ataca si alte parti ale organismului (oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos).

TB-MDR si TB-XDR continua sa se transmita in populatie:

a) fie datorita erorilor umane, cum ar fi:

• intreruperea tratamentului de catre pacient inainte de perioada recomandata de medicul pneumolog;
• prescrierea unui regim terapeutic inadecvat si/sau incomplet;
• calitatea deficitara a medicamentelor;
• tratamentul discontinuu;
• supervizarea ineficienta a tratamentului pacientilor.

b) fie prin transmiterea bacililor rezistenti de la pacientii cu TB-MDR/XDR la alte persoane. Bacilii rezistenti sunt la fel de contagiosi si de virulenti ca si cei sensibili.

Tratamentul Tuberculozei

Tratamentul Tuberculozei se face cu cel putin 4 antibiotice anti-TB de linia 1, care se administreaza zilnic, timp de 2 luni, apoi 2 medicamente care se iau 3 zile pe saptamana, timp de alte 4 luni.

TB-MDR si TB-XDR necesita tratamente mult mai “agresive”, cu 4-7 medicamente in asociere, administrate zilnic, timp de minim 2 ani. Chiar daca pacientii sunt tratati corespunzator si sunt complianti la tratament, sansele de vindecare in cazul Tuberculozei rezistente la tratament sunt mult mai reduse decat in cazul Tuberculozei nerezistente (50% pentru TB-MDR si 25% pentru TB-XDR).

Probleme

In Romania, diagnosticarea Tuberculozei se face in majoritatea cazurilor cu intarziere, fapt ce creste riscul contagios si al dezvoltarii unor forme mai severe de boala.

Spitalizarea de lunga durata (de pana la 3-4 luni pentru TB-MDR/XDR), departe de familie, tratamentul indelungat, greu de suportat, cu efecte adverse severe, determina bolnavii sa abandoneze terapia daca nu au sustinere din partea apropiatilor sau daca, in absenta sprijinului financiar din partea statului, sunt nevoiti sa se reintoarca la lucru pentru a-si intretine familia.

Din cauza lipsei sustinerii pacientilor prin masuri sociale adecvate (suplimente de hrana, gratuitate transport etc.) precum si a problemelor de management al medicamentelor anti-TB, care cauzeaza discontinuitati in aprovizionarea cu medicamente, doar 1 din 5 pacienti cu TB-MDR se vindeca, sporind riscul de epidemie.

Statistici

La nivel mondial.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri