"Cu neuronii oglinda nu trebuie sa pretindem ca suntem in pielea altei persoane... ne aflam practic in mintea unei alte persoane."- Marco Iacoboni

Neuronii oglinda pentru atingere – functiile lor fascinante

Te invitam sa urmaresti integral si conferinta lui V.S. Ramachandran1, director al Centrului pentru Creier si Cognitie si profesor emirit in cadrul Departamentului de Psihologie si Neurostiinte -Universitatea din San Diego, California. Cercetatorul explica neuronii oglinda si da informatii extrem de interesante despre rolul acestora in creierul uman. Mai jos, am redat un fragment din aceasta conferinta.

“Mai exista un tip de neuron oglinda, implicat in ceva total diferit. Asa cum exista neuroni oglinda pentru miscare, sunt si neuronii oglinda pentru atingere. Cu alte cuvinte, daca cineva ma atinge pe mana, un neuron din cortexul somatosenzorial din regiunea senzoriala a creierului se activeaza. Dar acelasi neuron se va activa uneori chiar si atunci cand privesc o alta persoana fiind atinsa. Este deci empatizarea cu acea persoana care este atinsa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Ne punem insa intrebarea: de ce nu simt efectiv acea atingere doar privind pe altcineva fiind atins? Empatizez cu persoana respectiva, insa nu simt cu adevarat atingerea. De ce? Pentru ca avem receptori in piele, receptori de atingere si durere, care sunt conectati la creier si care spun nu te ingrijora, de fapt nu esti atins. Deci poti empatiza cu cealalta persoana, dar nu o sa simti cu adevarat atingerea; altfel – vei deveni confuz.

Practic, tot ce te separa pe tine de cealalta persoana este pielea. Daca elimini pielea, vei simti atingerea pe care o simte celalalta persoana in propriul creier – ai dizolvat bariera dintre tine si restul fiintelor umane.

Toate acestea reies din simpla intelegere a neurostiintei. Avem, de exemplu, un pacient cu un membru fantoma. Daca bratul a fost inlaturat si ai un brat fantoma si privesti pe altcineva fiind atins, vei simti atingerea pe bratul fantoma. Fascinant este ca, daca te doare membrul fantoma, il strangi de mana pe celalalt, faci un masaj mainii celeilalte persoane si asta va reduce durerea din bratul tau fantoma, aproape ca si cum neuronii ar obtine alinare doar uitandu-se la altcineva primind un masaj.”

Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

1- V.S. Ramachandran este o personalitate stralucita in domeniul neurostiintei si un om de stiinta remarcabil. Revista Time l-a inclus in topul 100 al celor mai influente persoane din lume, iar Richard Dawkins l-a numit “Marco Polo al neurostiintei.”

Foto pagina 1: Dreamstime

Foto homepage si pagina 2: Shutterstock

Foto pagina 3: Sxc.hu

Garbo iti recomanda si articolele:

Inteligenta inimii: Creierul din inima

Empatia: Cum sa intram 'pe varful picioarelor' in sufletul celuilalt...

7 principii care iti intineresc CREIERUL cu cel putin 10 ani


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri