Tu stii de cate calorii psihologice ai nevoie zilnic?

12:11, 14 Noiembrie 2011 publicat în Psihologie165 share-uri

Conceptul de calorii psihologice (stroke-uri) provine din constatarea ca anumiti stimuli din viata noastra au un rol "nutritiv" pentru psihic.

Eric Berne si conceptul de calorii psihologice (sau stroke-uri)

Conceptul de calorii psihologice sau stroke-uri a fost creat de Eric Berne pentru a exprima “orice act care implica recunoasterea celuilalt”, indiferent daca exprima sentimente pozitive sau negative.

Citeste si:
Cum se transformă corpul în timpul postului?
Cum se transformă corpul în...

Asa cum a descoperit si A. Maslow, printre trebuintele umane se numara si nevoia de recunoastere. Orice om din aceasta lume simte nevoia sa i se acorde atentie si sufera cand este ignorat.

Citeste si:
Cum ținem post fără să ne punem în pericol sănătatea? 2 reguli de...
Cum ținem post fără să ne...

Ne place sa fim laudati sau sa ni se faca complimente, insa daca nu avem parte de ele, ne multumim si cu asocieri negative si acceptam orice numai pentru a nu trece neobservati. Copilul neglijat de parintii sai face boroboate pentru a iesi in evidenta si a atrage macar mustrari, o data ce nu poate primi incurajari ori mangaiere. Anumite persoane publice si vedete prefera sa fie chiar denigrate fara motiv numai pentru a se afla in centrul atentiei.

Asadar, un suras sau o vorba buna constituie stroke-uri, dar tot stroke-uri sunt palmuirea ori insulta. Nevoia de stroke-uri este asemanatoare nevoii de hrana si de aici calificarea lor drept calorii psihologice. La fel cum organismul nostru are nevoie, pentru a-si mentine forma fizica, de un anumit numar de calorii pe zi, tot asa si psihicul nostru este impacat doar daca i se asigura portia minima de stroke-uri.

Un vecin care ne zambeste zilnic atunci cand il intalnim pe scara blocului ne ofera o anumita doza de stroke-uri, suficienta pentru a pleca la serviciu mai bine dispusi decat daca nu ne-am fi intersectat cu el. Daca insa lipseste din oras o bucata de vreme, la o noua intalnire nu ne vom mai multumi cu zambetul, fiindca acum suferim de un deficit de stroke-uri (calorii psihologice) pe care l-am acumulat in perioada absentei sale. De aceea, vom intra in vorba cu el, il vom intreba unde a fost si ii vom povesti la randul nostru cate ceva despre noi pentru a compensa lipsa de calorii psihologice pe care ne-a produs-o atat noua, cat probabil si lui, disparitia sa temporara.

Pentru a intelege mai bine notiunea de calorii psihologice, stroke-uri, Rene de Lassus a intocmit un asa numit strokoscop, in care interactiunile noastre sunt evaluate pe o scara de la 0 la 50:


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri