2 August 2011 publicat în Psihologie 6 share-uri

Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Psihologii aduc in centrul atentiei cele 5 limbaje ale scuzelor si ne invata cum sa ne cerem iertare intr-o relatie de iubire.

In cartea “The Five Languages of Apology: How to Experience Healing in All Your Relationships’ (Cele cinci limbaje ale scuzelor. Cum sa va imbunatatiti relatiile), psihologii Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Iertarea are limbajele ei specifice. Iata care sunt cele cinci limbaje ale iertarii si ale scuzelor in conceptia lui Gary Chapman si Jennifer Thomas.

1. Exprima-ti regretul...

Imi pare rau pentru ce am facut. Ma simt rau din cauza asta.

Nu este o crima daca spui “imi pare rau, ma simt rau pentru ceea ce am facut”, afirma Chapman & Thomas pe site-ul 5lovelanguages.com. Acest lucru denota constientizarea comportamentului tau si a faptului ca intelegi ca actiunile tale au lezat persoana iubita. Implicit, exprimand regretul, iti exprimi si accepti si partea de vinovatia. Exprimandu-ti regretul fata de actiunile tale iti exprimi si parerea de rau pentru faptul de a fi cauzat durere persoane iubite. Psihologii ne sfatuiesc sa fim specifici atunci cand ne exprimam regretul si sa demontam barierele emotionale care apar intr-o relatia atunci cand cineva greseste grav. Regretul verbalizat este o varianta sincera, precisa si ‘la obiect’ de a-ti cere iertare. Vina nu este aruncata in carca nimanui, iar scuzele nu sunt nici ele folosite drept scut protector.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

2. Accepta responsabilitatea...

Am gresit. A fost din vina mea.

Chapman& Thomas ne indeamna sa spunem partenerului “am gresit, a fost din vina mea” daca acest lucru s-a intamplat in realitate. Preluarea responsabilitatii unui comportament gresit este un act matur care faciliteaza obtinerea iertarii. De ce? Oamenii nu admit niciodata cu usurinta faptul ca au gresit. Oamenii au un ego imens. Greseala inseamna esec. Greseala inseamna slabiciune. De obicei, suntem tentati sa aruncam vina asupra altuiva, sa gasim scuze si motive plauzibile pentru actiunile noastre sau sa negam ca am fi autorii directi ai ofensei. Intr-o relatie, multi parteneri accepta ca sincera si autentica scuzele partenerului doar daca greselile acestora sunt asumate in mod responsabil.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri