Societatea in care traim este un spectacol, o reprezentatie in care fiecare are posibilitatea de a schimba replicile, decorul si distributia.

Exista locuri care au, din principiu, statut de regiune posterioara, cum ar fi statiunile turistice, unde personaje simandicoase nu se feresc sa umble in pantaloni scurti sau chiar in costum de baie si renunta pentru o vreme la “staiful” care le caracterizeaza comportamentul in restul anului.

Daca in regiunea anterioara predomina climatul de ceremonie, in cea posterioara atat limbajul cat si conduita nonverbala cunosc o tendinta de regresiune (in acceptiunea din psihiatrie): actorii se imbraca neglijent, injura, fac remarci de ordin sexual, folosesc termeni de argou sau emit sunete interzise in public.

Persoanele din REGIUNEA EXTERIOARA nu pot fi considerate nici actori, nici public si ele nu stiu nimic despre reprezentatie pana in momentul in care, din intamplare, patrund intr-una din regiunile celelalte (atunci cand te duci in vizita la cineva si bati la usa nu stii daca gazda te va astepta in pijamale sau cu o bautura fina). Sau ti se poate intampla ca in filmuletul de mai jos….

Cele trei roluri amintite, ACTORUL, SPECTATORUL si NON-PERSOANA (cea din regiunea exterioara), nu sunt, nici pe departe, singurele posibile. Mai exista numeroase alte roluri, calificate drept contradictorii, pentru ca cei care le interpreteaza nu sunt intotdeauna ce par a fi.

Despre acestea, vom discuta intr-un articol viitor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri