10 Mai 2022 publicat în Psihologie 25 share-uri

Sunt foarte dese situațiile în care un părinte vine la psihoterapie pentru că simte că nu mai poate. Are senzația că problemele îl depășesc, că nu mai poate face față situației și că poate greși cumva față de copil sau față de partener/a ori că, în situațiile mai grave, poate face un gest necugetat față de sine sau copil.

În spatele acestor frământări se pot ascunde de foarte multe ori următoarele probleme pe care este bine să le cunoașteți pentru a vă fi mai ușor, mai apoi, să le rezolvați:

  • depresie
  • anxietate generalizată
  • ciclotimie
  • tulburare bipolară
  • sau putem vorbi pur și simplu de suprasolicitare, tulburări ale somnului, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală.

Oricare ar fi diagnosticul, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a încerca sau, de ce nu, pentru a reuși să depășiți burnout-ul, cum ar fi:

1. Apelați la ajutor specializat. Astfel puteți primi un diagnostic clar și un plan terapeutic personalizat care vă poate ajuta să depășiți situația cât mai repede cu putință. În acest sens puteți discuta cu: medicul de familie, un psihoterapeut sau un psihiatru.

2. Reguli și norme utile copilului, dar și vouă. Se știe că un copil, în funcție de vârstă, are nevoie de: somn, alimentație, activități sociale, activități școlare, sport etc. Este important să purtați o discuție cu partenerul/a, pentru a descoperi un mod prin care, împreună, să ajutați cât mai mult la creșterea și educarea copilului. Pentru că, de cele mai multe ori, se ajunge la burnout din suprasolicitare. Împărțind activitățile legate de copil împreună cu partenerul, puteți capăta o gură de oxigen, care vă poate readuce starea de echilibru psihic de care aveți atâta nevoie.

3. Externalizarea activităților pe care nu le puteți împărți echitabil în cuplu. Dacă unul dintre voi este foarte ocupat și nu poate ajuta la creșterea și educarea copilului, poate fi cazul să apelați, în măsura posibilităților, la: bunici, prieteni, o bonă. Uneori este important să recunoaștem că ne simțim depășiți pentru a putea fi ajutați.

Foto: antoniodiaz /Shutterstock

4. Aveți grijă la: somn, alimentație, viață sexuală. Aceste trei elemente, vă pot asigura echilibrul psihic sau vă pot arăta că aveți probleme care vă depășesc. Un număr minim de ore de somn sunt extrem de importante pentru a vă putea reface forțele. O alimentație echilibrată vă asigură de faptul că nu vă îngrășați sau nu slăbiți prea mult, ceea ce vă poate face rău din perspectiva unor afecțiuni medicale sau psihologice. Viața sexuală, poate fi din nou, un ingredient care vă poate readuce o stare de bine.

5. Sportul. Indiferent dacă vorbim de yoga, alergare în parc sau în jurul blocului, tenis, sală de forță, orice sport vă poate ajuta să vă încărcați bateriile pentru a vă putea concentra apoi la creșterea și educarea propriului copil.

6. Întâlnirile cu prietenii. O ieșire cu prietenii vă poate ajuta foarte mult, făcându-vă, pentru câteva minute sau ore, să uitați de celelalte probleme. În acest sens, aveți grijă să vă înconjurați de persoane tonice, alături de care să redescoperiți bucuria de a trăi, uitând pentru o clipă de griji, pentru a putea descoperi apoi soluții mai simple la problemele pe care le întâlniți.

7. Nu așteptați ca problema să se rezolve de la sine. De cele mai multe ori, când vorbim de burnout, vorbim despre posibilitatea ca acesta să se asocieze, dacă nu s-a asociat deja, cu: depresia, anxietatea generalizată, o tulburare de persoanalitate. Cum, de asemenea, pot apărea tulburări funcționale: tulburări ale somnului, ale alimentației, ale vieții sexuale sau ale vieții sociale. Așa că încercați împreună cu un specialist, cu partenerul de cuplu, cu familia de origine, căutând o bonă sau având grijă de principalii paramentri ai satisfacției de a vă trăi viața: o viață de cuplu care să vă satisfacă stima de sine, un sport, întâlnirile sociale cu prietenii, pot fi tot atâtea soluții de ieșire din situația de criză, pentru a vă putea bucura din nou de viață și de tot ceea ce aceasta ne oferă. Succes!

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: fizkes /Shutterstock


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • Psihoterapie şi consiliere de familie
  • ...
Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri