12:08, 19 August 2020 publicat în Psihologie21 share-uri 201

Personalitățile dificile ne lipsesc de energie, ne seacă de forță. Declanșează în permanență conflicte, nu sunt niciodată de acord cu ceea ce spunem sau facem ori sunt în permanență neajutorate.

histrionic - își doresc în permanență să fie în centrul atenției, au un stil de comunicare provocator, cu tente sexuale. Trec foarte ușor de la o emoție la alta, fiind foarte superficiali. Își doresc să impresioneze, fiind foarte exagerați, teatrali, dramatici, însă lipsiți de emoții. Sunt foarte ușor de influențat de o persoană sau o circumstanță. Nu știu să evalueze relațiile cu ceilalți, fiind mult prea apropiați chiar și atunci când nu este cazul. Comunicarea cu astfel de persoană poate fi foarte dificilă. Puteți avea tendința de a crede că aceste comportamente vor dispărea dacă relația voastră va evolua. Însă, din păcate, nu va fi așa. De aceea este bine să vă gândiți la descrierea de mai sus. Dacă vă regăsiți partenerul/a în această descriere, poate fi cazul să îl/o trimiteți la psiholog sau să veniți împreună pentru ședințe de terapie de cuplu.

- narcisic - au sentimentul că sunt superiori tuturor, își exagerează talentele și realizările. Au fantezii legate de succese nemaiîntalnite, de statut înalt. Se cred unici, geniali, și au nevoie de admirație excesivă. Își folosesc orice relație pentru a obține orice avantaj posibil. Nu sunt empatici, nu sunt atenți la sentimentele sau nevoile celorlalți. Și în această situație este indicat să mergeți la psihoterapie pentru a evalua corect cele spuse mai sus, dar și pentru a descoperi dacă și cum puteți comunica cu o persoană ce are tulburare narcisistă.

Citeste si:
Parintii 'elicopter' - cum se manifesta si care pot fi urmarile...
Parintii \'elicopter\' - cum se...

Aceste tulburări de personalitate descrise mai sus reprezintă doar o parte din tulburările de personalitate de care poate suferi o persoană. Pe langă tulburări de personalitate, putem fi în situația de a avea o relație cu o persoană care suferă de: schizofrenie, psihopatie, depresie, anxietate, tulburare bipolară, atacuri de panică, gânduri sau planuri suicidare, adicții grave de alcool, droguri.

Cel mai important lucru îl reprezintă faptul că, în situația în care considerăm că dorim să interacționăm cu cineva dar nu reușim orice am face, să mergem la un psihoterapeut, pentru a putea înțelege dacă problema se află la noi sau la cealaltă persoană. În ambele situații, ședințele de psihoterapie vă pot ajuta să vă cunoașteți și să vă controlați mai ușor pe voi înșivă. Sau puteți descoperi dacă și cum puteți comunica cu celălalt astfel încât să nu preluați din problemele lui, ci să învățați să le rezolvați împreună.

Citeste si:
Citate de Brené Brown care ne ajută să ne îmbrățișăm...
Citate de Brené Brown care ne...

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By fotoliza /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri