Ajută-mă ca să te pot ajuta. 5 pași pentru a ajunge la inima celorlalți

12:07, 31 Iulie 2019 publicat în Psihologie

Ca să putem fi ajutați, ghidați sau sustinuți, este important ca persoanele din jur să știe măcar minimal ce simțim, gândim și de ce avem nevoie concret, descris în termeni cât mai simpli și preciși.

Comunicat de presă

De multe ori avem nevoie în viață de ajutorul celorlalți, fie că-l cerem, fie că nu. Avem nevoie, de la simpla lor prezență, susținere emoțională sau ghidaj, până la acțiuni concrete, palpabile.

Citeste si:
Psihologie: De ce simt fumătorii că nu pot 'lăsa țigara din mână'?
Psihologie: De ce simt...
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru (foto), ca să putem fi ajutați, ghidați sau sustinuți, este important ca persoanele din jur să știe măcar minimal ce simțim, gândim și de ce avem nevoie concret, descris în termeni cât mai simpli și preciși. Specialistul afirmă că persoanele din jur au nevoie de o bucățică din adevărul nostru și de o bucățică de contribuție din partea noastră (prezența fizică, timp, energie, răbdare, încredere etc.) ca să știe cum ne pot ajuta concret.

“Pentru că fiecare ajutor presupune contribuție din ambele părti, ajutorul este un drum pe care ne întalnim la mijloc. Uneori suntem tentați să parcurgem noi mai mult din drum, alteori suntem tentati să-l lăsăm pe celalalt, uneori pentru că așa ne-am obișnuit, alteori pentru că așa este situația; însă, de fiecare dată, este necesar să-l ajutăm pe cel de lângă noi să ne ajute, adică să parcurgem și noi o bucățică din drumul unul spre celălalt. Orice interacțiune umană reușită presupune o "muncă de echipă", o contribuție conștientă și intenționată la fructificarea plenară a momentului”, explică psihologul.

Citeste si:
Oamenii din viețile noastre îndeplinesc 5 roluri...
Oamenii din viețile noastre...

5 pași până în interiorul inimii celui din jur

Totodată, specialistul afirmă că putem parcurge 5 pași în relația cu ceilalți astfel încât această să fie una eficientă:

1. Acordarea unei doze de încredere persoanei și informației oferite de ea.

2. Sinceritate și deschidere în privința informațiilor relevante pentru ajutorul cerut.

3. Căutarea și acceptarea sincerității din partea celeilalte persoane, chiar dacă nu-ți "cântă-n strună" (sau tocmai din acest motiv!).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>> 


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri