Teoria revoluționară din PSIHOLOGIE: Mai mult decât hrana, IUBIREA este nevoia de bază a supraviețuirii

7 Ianuarie 2019 publicat în Psihologie 59 share-uri

Ați văzut vreodată o pisicuță care își îngrijește puii? Psihologii care s-au ocupat și se ocupă de acest domeniu, au transferat observația și asupra oamenilor - se uită practic la această dinamică și apoi studiază ce se întâmplă pe parcursul vieții unui individ care a avut sau nu, acces la grijă tandră în copilărie.

Nevoia de iubire (sănătoasă) sălășuiește în fiecare din noi

Pentru un bebeluș, nevoia de atașament este cu adevărat vitală, fiindcă fără accesul la o persoană care să îl îngrijească, bebelușul nu ar avea acces nici la celelalte nevoi de bază care asigură supraviețuirea. "Eu contez/ sunt importat și contez într-un mod absolut pentru cineva", aceasta este mantra subconștientă care ne călăuzește tuturor existența și este ceea ce se ascunde în spatele plânsului oricărui bebeluș. Este vorba despre nevoia de iubire care sălășuiește în absolut fiecare din noi.

Toți avem în noi această dorință de a fi doriți în mod irezistibil. - Robert Frost.

Teoria atașamentului: Ce este iubirea sănătoasă? Ce este abandonul?

Teoria atașamentului arată că fără iubirea sănătoasă, supraviețuirea devine foarte dificilă. Explică ce înseamnă abandonul, adică lipsa la acces predictibil la un suflet căruia să îi pese de lacrimile tale, care te vede ca existență și te protejează. Aceasta este o traumă greu de dus pentru sufletul uman însetat de conexiune și o durere pe care o duce cu sine toată viața dacă nu reușește să îți satisfacă această nevoie printr-o conexiune profundă cu altcieva.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri

Foto: Pexels

Teoria atașamentului explică de ce un veteran de război își găsește în sfârșit echilibrul atunci când se împrietenește cu un suflet de cățel de care are grijă... Iar cățelul are grijă la rândul său de veteran. Pentru prima dată în viața lui, veteranul experimentează un atașament sigur - acces predictibil la grijă, la un suflet căruia îi păsă fără urmă de îndoială și care îl acceptă exact așa cum este.

Nevoia de grijă emoțională și nevoia de autonomie sunt ambele nevoi umane de bază, arată psihologia modernă. Iar într-o relație sănătoasă avem încrederea subconștientă că acestea ne vor fi satisfăcute atunci când avem nevoie.

Psihologia modernă explică deci, de ce unii dintre noi putem să avem ca adulți, dificultatea de a accesa această știință adâncă despre iubire. Pâcla care ne împiedică este formată din strategii de adaptare... însușite prin lipsă de acces predictibil la o conexiune cu un alt suflet. Ne-am adaptat la ce am primit, doar ca să supraviețuim cumva. Am învățat să ne comportăm în anumite feluri ca să primim măcar un pic de apreciere, poate un cuvânt bun sau mândria părinților. Este până la urmă ceva ce noi știm în sufletele noastre, dar nu aveam până acum cuvinte pentru a ne descrie trăirile și de ce uneori vrem prea multă iubire și alte ori, chiar fugim de ea. Pentru a înțelege strategiile de adaptare, citiți articolul: Dr. Kent Hoffman - SECRETELE SUBCONȘTIENTULUI: Core Sensitivities, un curs unde înțelegi complexitatea ființei umane

Teoria atașamentului explică nevoia noastră vitală de a găsi rezonanță pe Pământ și  tot ce se întâmplă în viața noastră emoțională, cu bune sau rele, în funcție dacă reușim sau nu, să o accesăm, în relațiile apropiate și nu numai...

Am putea oare să îi contrazicem pe acești cercetători și specialiști care nu au făcut decât să pună în cuvinte golul pe care îl simțim, nefericirea și drama din viețile noastre, mereu activate de lipsa de acces sănătos la iubire, suport și în același timp, în mod echilibrat la independență, la libertatea de a fi noi înșine?

Iți recomandăm și: Ramanem blocati la varsta cand am primit cea mai putina iubire

37 de semne care îți arată că ai un Copil Interior rănit care are nevoie de vindecare


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri