1 August 2018 publicat în Psihologie 150 share-uri

Psihologii folosesc termenul de distorsiune cognitivă pentru a descrie moduri de gândire și credințe iraționale care distorsionează modul cum o persoană percepe realitatea, de obicei în moduri negative.

Exemple de distorsiuni cognitive

6. Citirea gândurilor

Un om care practică inconștient acest tip de distorsiune cognitivă crede că poate ști ceea ce o altă persoană gândește sau simte, în ciuda faptului că nu are nicio confirmare că presupoziția sa este adevărată.

7. Supra-generalizarea

Când supra-generalizează, o persoană poate ajunge la niște concluzii bazându-se pe doar unul sau două evenimente, în ciuda faptului că realitatea este cu mult mai complexă pentru a face astfel de generalizări. Dacă un prieten nu reușește să ajungă la o întâlnire, acest lucru nu înseamnă că nu va reuși niciodată să se țină de cuvânt. Afirmațiile care supra-generalizează includ cuvinte ca „mereu”, „niciodată”, „de fiecare dată”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Foto: Shutterstock/ ImageFlow

8. Scontarea pozitivului

Aceasta este o formă extremă de distorsiune cognitivă și se manifestă atunci când o persoană nu reușește să vadă și aspectele pozitive ale unui eveniment ci doar pe cele negative. Astfel de persoane nu pot să ia în considerare complimentele sau încurajările pozitive din partea celorlalți.

9. Filtrarea

Aceasta distorsiune cognitivă, similară scontării pozitivului, se întâmplă atunci când persoana filtrează informațiile – negative sau pozitive. De exemplu, dacă o astfel de persoană primește comentarii pe marginea unui proiect la care lucrează, se va concentra doar asupra unui singur comentariu negativ și  le va trece cu vederea pe celelalte.

10. Etichetarea

Această distorsiune care este o formă mai serioasă a supra-generalizării se întâmplă atunci când o persoană etichetează o persoană sau un eveniment în baza unei experiențe singulare sau a unui singur eveniment.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri