30 Octombrie 2017 publicat în Psihologie 56 share-uri

Aratatul cu degetul (blamarea) este o epidemie psihologica. Ne este mult mai usor sa facem o lista cu greselile celuilalt decat sa recunoastem sau ne ocupam de un defect al nostru.

Se poate trai fara invinovatire in cuplu

Invinovatirea este cea mai frecventa in relatia de cuplu, unde comunicarea critica utilizata in discutarea unei singure probleme, escaladeaza rapid intr-o cearta, care genereaza la randul ei alte trei probleme.

“Cauza generala este usurinta cu care obisnuim sa invinovatim partenerul pentru toate problemele din cuplu: aruncam vorbe fara rost asupra celuilalt, pentru evitarea asumarii unor responsabilitati. invinovatirea nu rezolva, ba chiar aduce mai multe probleme. Cea mai lina cale de a evita astfel de situatii este sinceritatea in vorbe, fara emotii daunatoare celuilalt.

Sa acceptam ca nu suntem o fiinte perfecte. Privindu-l cu acceptare, deja vedem alt om, nu ne vine sa-l criticam. Cum sa privesti cu acceptare? Modalitati prin care putem slefui problema exista: sa observam ce nu stie acel om sa faca, care sunt defectele care ne deranjeaza, discutam despre acestea, sa tinem cont ca omul are capacitate de a invata. Acceptarea ne ajuta sa nu devenim atat de severi, atat de critici fata de aceea persoana”, afirma psihologul Lenke Iuhos.

Dam vina pe altii pentru ca ne e frica

“Oamenii, care tot timpul cauta probleme la ceilalti, se apara de neputinta lor, pentru ca, in adancul sufletului lor, ei se confrunta cu o frica interioara sau exterioara: frica de a pierde locul de munca, frica de a pierde partenerul, frica de a nu ajunge ei “vinovatul de serviciu” etc. Cand vedem ca ceilalti invinovatesc pe cineva, chiar daca poate nici nu stim despre ce este vorba concret, avem tendinta ca si noi sa o facem. Ei se apara si noi ne aparam la randul nostru".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri