Studii recente arata ca a folosi persoana a doua sau a treia atunci cand vorbesti cu tine si ai de indeplinit o sarcina stresanta (vorbit in public spre exemplu) te ajuta sa te descurci mai bine si sa fii mai calm.

Vorbesti adesea cu tine folosind persoana a III-a sau a II-a atunci cand te afli in conditii de stres? Nu, nu inseamna ca este ceva in neregula cu tine. Inseamna ca in mod instinctiv ai apelat la o metoda de calmare pe care, mai nou, oamenii de stiinta ne sfatuiesc sa o aplicam ori de cate ori ne simti foarte stresati.

TRUCUL MENTAL care te ajuta atunci cand esti foarte stresat: Vorbeste cu tine la persoana a II-a sau a III-a

Informatii via huffingtonpost.com

Intr-un studiu efectuat in 2014 si ale carui concluzii au fost prezentate intr-un articol publicat pe Huffingtonpost.com, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au explorat modul in care ne folosim de conversatia cu noi insine pentru a ne ajuta sa ne descurcam mai bine in conditii de stres. Rezultatele studiului au fost prezentate pe HuffingtonPost de Guy Winch, psiholog clinic si doctor in psihologie, speaker si autor a mai multor carti.

Foto: Anna Om /Shutterstock

Prin urmare, ne explica Guy Winch, participantilor li s-a spus sa tina un discurs inaintea unui juriu formati din experti intervievatori in care sa spuna de ce se considera calificati pentru “jobul lor de vis”. De asemenea, li s-a spus ca discursul lor va fi inregistrat si video. Apoi, pentru a se asigura ca participantii sunt cat mai stresati cu putinta, li s-a oferit doar 5 minute pentru a se pregati, 5 minute in care nu li s-a permis sa-si ia notite.

Participantii au fost apoi impartiti in doua grupuri. Ambelor grupuri li s-a spus ca oamenii au tendinta de a se pregati psihologic inainte de taskuri stresante si sa reflecteze asupra modului in care se simt. Un grup de participanti au fost instruiti sa foloseasca pronumele personal la persoana I cand se pregateau (EU ma simt nervos) si celuilalt grup de oameni li s-a spus sa foloseasca pronumele personal de persoana a II-a si a III-a cand se pregateau (“TU te simti nervos” sau… PRENUMELE TAU se simte nervos).

Rezultatele au fost impresionante. Participantii celui de-al doilea grup s-au descurcat semnificativ mai bine la taskurile de speaking decat participantii din primul grup. Participantii care au folosit pronume la persoana a doua si a treia au afisat de asemenea mai putin stres emotional inainte de task, au simtit mai putin sentimente de rusine si s-au angajat ulterior in mai putina gandire auto-critica daunatoare.

De ce o simpla diferenta in folosirea pronumelor are un impact asa de puternic asupra abilitatii oamenilor de a se descurca bine si de a gestiona stresul?

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Pune-l in aplicare imediat: TRUCUL MENTAL care te ajuta atunci cand esti foarte stresat(a)!.