Cel mai nou studiu comparativ România vs. Marea Britanie arată că românii se mândresc cu abilitatea de a călca bine hainele. 5 din 10 români declară că hainele călcate îi fac să se simtă mai bine, față de 2 din 10 britanici, pentru care călcatul hainelor e mai mult o corvoadă. 

Comunicat de presă

Conform unui studiu comandat de brandul de electrocasnice britanice Morphy Richards, ce analizează atitudinile românilor față de îngrijirea hainelor, așteptările sociale, nevoia de a-și arăta grija față de familie, dar și mitul igienizării prin călcare sunt principalele motive pentru a folosi fierul de călcat.

Studiul a fost realizat în 2021 și a presupus o etapă calitativă pe o populație digitalizată, reprezentativ urbană din UK și România, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani. A doua fază a studiului a presupus și un chestionar cantitativ, pe un eșantion de 671 respondenți din UK și 617 din România.

5 motive pentru care românii calcă hainele

Conform studiului, 52% dintre români, față de 28% dintre britanici, declară că se simt mult mai bine când au hainele calcate. Motivul: vor să evite impresia proastă pe care o pot lasă atunci când se prezintă cu haine necălcate în fața altor persoane. Pentru britanici, nevoia de îmbrăcăminte călcată nu este motiv suficient pentru a învinge antipatia față de călcat, care nu merită efortul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum pot călători mai mult (și mai ieftin) turiștii români care folosesc Kiwi.com Studiu: 55% dintre români consumă ciorbe și supe zilnic, iar supa de pui este alegerea preferată a acestora indiferent de sezon Nestlé a invitat copiii să pregătească cea mai mare supă de legume din România

Studiul arată că românii percep călcatul hainelor și ca pe un gest de iubire față de familie sau ei înșiși cu care se mândresc, pentru 64% dintre respondenți acesta fiind motivul cheie pentru îngrijirea hainelor. În Marea Britanie, principala motivație pentru călcatul hainelor, pentru 43% dintre respondenți, a fost nevoia de a arăta bine, dar doar la ocazii speciale.

Totodată, pentru un număr la fel de mare de respondenți români (62%), hainele necălcate creează emoții negative și un sentiment de neadecvare la normele sociale, față de 38% în UK. Așadar, călcatul hainelor este „norma” în România – este necesar pur și simplu pentru a ține pasul cu așteptările sociale (ale tale și ale altora). În România, încadrarea în normele sociale crește odată cu înaintarea în vârstă (72% dintre respondenți au copii/nepoți), sugerând că este o atitudine tradițională în declin – dar rămâne totuși critică printre adulții mai tineri (63%).

La nivel european, românii dispun de cel mai puțin spațiu în locuințe. Specialiștii Mobexpert îți arată cum să maximizezi fiecare mp disponibil pentru a răspunde tuturor nevoilor tale Metropolitan Life lansează seria de podcast-uri Să vorbim despre protecție –într-o formulă inedită, împreună cu Psiholog Dr. Raluca Anton și consultanți financiari în asigurări de viață Metropolitan Life Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 48 de grame de cereale integrale zilnic , cu toate acestea românii le consumă doar de 2 sau 3 ori pe săptămână

Când vine vorba de motive funcționale și practice, românii își calcă hainele nu doar pentru a îndepărta cutele (71%), ci și pentru a le face să arate mai bine (60%), și să le igienizeze (56%). Și în Marea Britanie, îndepărtarea cutelor este motivul principal pentru utilizarea fierului de călcat (73% dintre respondenți), dar și faptul că hainele se simt mai bine pe piele după călcare (44%).

Deși este acceptat drept un mit, călcatul ca mod de a igieniza hainele prin uciderea bacteriilor persistă la românii mai în vârstă, pe când în Marea Britanie nu apare deloc pe lista de motive practice. În ceea ce privește impactul pandemiei Covid-19, studiul arată că românii calcă cu 24% mai mult față de perioada prepandemie.

Studiu OPPO: Aproape jumătate dintre români urmăresc sport, meciuri și competiții pe smartphone, iar 6 din 10 români se uită la fotbal pe telefon Steablock, un supliment alimentar ce ajuta la protejarea ficatului si participa la diminuarea efectelor negative ale ficatului gras Electrolux continuă demersurile de promovare a educației alimentare sustenabile în școlile din România și pentru al doilea an consecutiv susține împreună cu AIESEC programul Food Heroes

Cât de des calcă românii hainele

La capitolul frecvența cu care își calcă românii hainele, rezultatele arată că în România, 71 % dintre respondeți calcă hainele de mai multe ori pe săptămână, atunci când au nevoie de ele, pentru a le purta în ziua respectivă. În schimb, 51% dintre britanici calcă hainele doar ocazional, după ce s-a adunat un număr rezonabil de haine.

Top 7 cele mai călcate piese vestimentare

Pantalonii se clasează pe locul I în topul celor mai frecvent călcate piese vestimentare la români (78%), aceștia fiind urmați de tricouri și topuri pe locul al doilea. În clasament urmează cămășile pentru birou, haine pentru ocazii speciale, rochii, jeanși, lenjerie de pat.

Conform studiului, românii sunt mari amatori de cele mai noi tehnologii când vine vorba de locuințele lor. 54% dintre aceștia vor să dețină cele mai noi aparate electrocasnice de pe piață, spre deosebire de numai 35% în UK. În plus, bucătăria reprezintă spațiul central al casei pentru 64% dintre români, iar 48% declară că își dotează bucătăria regulat cu noi gadgeturi, spre deosebire de 27% în UK.

Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Nestlé România sărbătorește Ziua Mondială a Veganismului prin gama sa GARDEN GOURMET Spark Hybrid High School aniversează 1 an și deschide 3 hub-uri locale în România

Special pentru a veni în ajutor la curățenia de primăvară, în acest weekend au loc reduceri speciale de preț de până la 50% la electrocasnice pe www.morphyrichards.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri