Uneori, a spune "nu" atunci cand trebuie poate fi dificil. Afla ce fel de persoana esti si daca esti capabila sa spui un "nu" raspicat efectuand urmatorul test psihologic.
a.Ca ti se trec cu vederea multe.
b.Ca meriti mai mult.
c.Ca esti apreciata la justa valoare.

Ai adesea tendinta:
a.Sa te apuci de treaba.
b.Sa iti bagi nasul in treburile altora.
c.Sa calci in strachini.

Aici, unde locuiesti acum:
a.Jumatatea ta a decis ( sau parintii) pentru tine.
b.Ai decis singura.
c.A fost si alegerea ta.

Visezi sa devii sau esti deja:
a.Functioneaza.
b.Salariata in sectorul privat.
c.Propriul tau sef.

Corvezile de la birou sau de acasa:
a.Cad aproape intotdeauna pe tine.
b.Te descurci adesea eschivandu-te.
c.Iti faci treaba si atat, nimic mai mult.

Intr-un cuplu totul merge bine cand:
a.Fac totul impreuna.
b.Fiecare face ce vrea, cand vrea.
c.Fiecare are placerile si activitatile personale.

Calculeaza 0 puncte pentru fiecare raspuns a, 1 punct pentru b, 2 puncte pentru c. Fa totalul si vezi in ce categorie te incadrezi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta? Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Rezultate test:

Sub 8 puncte - Chiar nu stii sa spui NU

Spui DA la tot, chiar si cand nu esti de acord sau cand nu ai chef. Ceilalti, mai ales apropiatii, au tendinta sa profite. Se folosesc de tine atunci cand le convine si te uita cand totul s-a aranjat pentru ei. Adevarata problema e o teribila lipsa de incredere in tine, teama de a nu fi iubita, apreciata. Intr-un grup, o echipa, un cuplu, ai repede tendinta sa te lasi dominata, chiar sa devii o adevarata carpa de sters pe jos. Nu ai gusturi, idei, preferinte. Lasi pe ceilalti sa hotarasca totul. Prima persoana fata de care trebuie sa inveti sa spui NU esti chiar tu. De fiecare data cand te gandesti:” Trebuie sa fac aia si aia”, gandeste-te:” Oare chiar trebuie sa fac….” O sa vezi, asta schimba tot. Apoi inceteaza sa mai faci treaba altora acasa sau la birou si obliga-I sa-si asume responsabilitati.

Intre 8 si 14 puncte - Ti-e greu sa spui NU

Cand totul merge bine, e perfect, insa cand lucrurile se strica, ai tendinta sa dramatizezi si sa intri in panica. Putina incredere pe care o ai in tine dispare la cea mai mica observatie, la cel mai mic repros. In general, preferi sa te lasi batuta ( decat sa intri intr-un conflict), te resemnezi in loc sa te afirmi. Cu atat mai rau daca nu ai chef sa faci ceea ce ar trebui sa faci. Mai mult, treci, din pacate, drept o persoana moale ( apropiatii au adesea tendinta sa abuzeze de gentiletea ta). Nu ne facem mai iubiti daca ne incarcam de corvezi sau daca ne plangem. Asadar, impune limite, reguli pentru ca fiecare sa-si faca partea sa. Si arata-te mai exigenta. Exprima-ti dezacordul ( fara sa fii neaparat dura) atunci cand ceilalti fac lucruri pe care nu le agreezi.

Intre 15 si 22 puncte. - Stii sa spui Nu

Esti capabila sa te pliezi atunci cand este necesar, te supui cand nu poti face altfel. Dar niciodata nu renunti cu intreaga personalitate, intotdeauna iei propriile tale decizii ( si responsabilitati). Ai propriile gusturi si preferinte, propriile asteptari si prioritati. Atunci cand nu esti de acord, cand nu ai chef, o spui ( mai mult sau mai putin). Bineinteles, pierzi timp pretios uneori menajand sensibilitatea celor din jur ( nu esti genul brutal), conciliind interesele sau dorintele unora si altora. Uneori faci mai multe concesii decat ai fi dorit pentru a pune la punct anumite lucruri sau pentru a face placere altora ( mai ales copiilor tai). Insa nu ai de ce sa regreti.

Peste 22 puncte - Stii sa spui NU, dar…

Da, intr-adevar. Nu esti genul care sa spuna “ Sunt de acord, da”, cand nu esti de fapt de acord sau sa-ti fie fortata mana atunci cand nu vrei sa faci un lucru. Insa esti uneori mult prea directa si ranesti sentimentele celorlalti fara sa-ti dai seama. In plus, esti destul de incapatanata, nu admiti atat de usor ca ai gresit si ti-e greu sa-ti schimbi parerea ( mai ales sa treci de la un “nu” la un “da”). Pe scurt, raporturile tale cu ceilalti, mai ales cu apropiatii, sunt un pic tensionate, la limita disputei. Trebuie sa inveti sa dezarmorsezi agresivitatea in relatiile tale, sa spui “nu”, punandu-ti manusi. Un “nu” este primit intotdeauna mai bine atunci cand il spunem delicat ( altfel decat tipand). Data viitoare cand trebuie sa refuzi ceva cuiva, spune-o cu un zambet.

Sursa: psiholife.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri