"Amintiri din Epoca de Aur" isi propune sa fie o istorie neconventionala a comunismului din Romania povestit in principal prin legendele lui urbane.

"Amintiri din Epoca de Aur" este filmul scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Contantin Popescu si Cristian Mungiu

Despre conceptul si scenariul Amintirilor din Epoca de Aur

"Amintiri din Epoca de Aur" isi propune sa fie o istorie neconventionala a comunismului din Romania povestit in principal prin legendele lui urbane. Legendele urbane, ca si concept, reprezinta acele istorii in general orale care circulau in epoca si care plecau de la o intamplare adevarata. Fiecare povestitor stia insa propria lui varianta cu alte amanunte si plasata in alt context. Scenariul de fata doar pleaca de la cele mai interesante povesti urbane din perioada respectiva si recreeaza tabloul supravietuirii romanilor in acea perioada in care aveau de traversat cele mai neasteptate si ingrate situatii generate de i-logica sistemului comunist.

"Amintiri din Epoca de Aur" isi propune in acelasi timp sa recupereze amanuntele uitate din copilaria celor care s-au nascut ca decretei si care traiesc astazi cu nostalgia obiectelor, muzicii si obiceiurilor tineretii lor: cantatul imnului la inceputul orelor, lozincile scandate la trecerea coloanelor oficiale, fericirea de a avea o banana de Craciun, incercarea de a economisi monezi de un leu si trei lei la borcan, vandutul sticlelor goale pentru bani de buzunar si multe altele.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii

Mai presus de spectaculosul fiecareia dintre intamplari, scenariul isi propune sa identifice acele principii ale sistemului care au generat intamplarile din scenariu si sa vorbeasca cu caldura si simpatie despre oamenii vremii si problemele lor.

Sinopsis

Romania, anii 80: la primaria din sat suna telefonul: un politruc de la centru porneste sa inspecteze traseul vizitei de lucru care urmeaza sa aiba loc in ziua urmatoare si insista ca ordinele sa-i fie respectate intocmai. In Casa Scanteii e fierbere mare: in toate fotografiile oficiale, tovarasul Ceausescu isi scoate palaria in fata domnului Jiscard D’Estaing iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil. Curentul electric nu ajunge la Adincatele dar activistul sosit de la Bucuresti insista ca e o datorie de Partid sa-l aduca la scoala si pe ultimul cioban din virful muntelui caci invatura te fereste de pericole de care nici n-ai aflat. Cu doua saptamani inainte de Craciun, plutonierul de militie Sandu primeste de la cumnatul sau un porc viu si se intreaba cum sa-l taie in toiul noptii fara sa prinda de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Danut vine cu o propunere: ce-ar fi daca l-ar gaza? La usa Crinei suna Bughi si cere o sticla goala: e tanar, aratos, da video la bairamuri si, de la filmele cu Bonnie si Clyde, Crina incepe sa viseze. Nevasta lui Grigore tine post, iar el, sofer la Avicola, trage de fiecare data la hanul lui Ildiko fara sa-i treaca prin gind ce avere poarta cu el.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri