Auzim din ce în ce mai des de dezechilibrul hormonal şi de cât de mult ne poate influenţa viaţa. Cu toate acestea, un număr infim de femei merg la medic pentru a diagnostica acest dezechilibru.

Advertorial

Ce sunt mai hormonii?

Hormonii ajută la funcţionarea corectă a organismului: la digestie, metabolism, respirație, somn, creștere, mișcare, reproducere sau stare de spirit. Ei transmit corpului când ne este foame sau somn, când suntem stresate sau obosite. Cel mai des când vorbim de hormoni, ne referim la cei sexuali (progesteron, estrogen sau testosteron).

Hormonii sexuali controlează o serie de procese cheie din organism legate de fertilitate. Dezechilibrele acestora nu atrag însă numai probleme de fertilitate, ci şi legate de greutate, somn, aspectul pielii, oboseală etc.

Estrogenul reglează sistemul reproductiv, stimulează fertilitatea și libidoul, dezvoltă caracteristicile feminine. Progesteronul este responsabil de reglarea ciclului menstrual, este factor cheie în menţinerea sarcinii şi reglarea hormonilor de stres. Testosteronul este responsabil de creşterea musculară, depunerea grăsimilor şi de dorinţa sexuală.

Tipuri de dezechilibre hormonale

Aflaţi dacă vă încadraţi la un anumit tip de dezechilibru hormonal şi încercaţi să îl diagnosticaţi cât mai repede pentru a lua măsurile de corecţie necesare.

Dominaţia estrogenică duce la anumite simptome specifice. În exterior puteţi remarca: creștere în greutate, acnee, creșterea părului pe corp, subţierea părului şi a unghiior, depunerea grăsimilor pe abdomen. De asemenea, puteţi resimţi transpiraţii nocturne, retenţie de apă, lipsă de energie, migrene, menstruaţie abundentă, constipaţie sau lipsa libidoului. Vă puteţi simţi stresată, panicată, depresivă şi tristă.

Dacă experimentaţi un nivel scăzut de testosteron veţi fi palidă, nu veţi avea masă musculară bună sau o veţi pierde uşor, veţi depune grăsime pe piept. Veţi experimenta probleme de fertilitate şi dificultăţi în atingerea orgasmului. La fel, efectele psihice pot fi puternice, manifestate prin iritabilitate, depresie, lipsă de energie, insomnii.

Motivele dezechilibrelor hormonale

Motivele sunt numeroase şi multe dintre ele nu pot fi influenţate, cum ar genetica sau îmbătrânirea. Dar dezechilibrele mai apar şi din cauza următorilor factori:

Stres

Alimentaţie precară şi slab nutritivă

Consum de alimente tip fast-food

Lipsa de mişcare

Abuz de substanţe nocive (tutun, alcool etc)

Hormonii şi fertilitatea

Dacă suferiţi un dezechilibru hormonal, cel mai probabil aveţi probleme legate de lungimea ciclului menstrual şi frecvenţa acestuia. Consecinţa directă? Poate fi dificil să aflați când ovulați, iar nivelurile hormonale pot fi insuficiente pentru susţinerea sarcinii.

Nivelurile hormonale pot fi evaluate pe baza testelor de sânge, dintre care esențiale sunt evaluarea nivelurilor hormonilor sexuali: FSH (hormon foliculostimulant), LH (hormon luteinizant) și estradiol. Nivelurile FSH și LH pot indica de ce nu ați reușit să rămâneți însărcinată.

Plantele – Natura ne vine în ajutor

Toate femeile care suferă de probleme de fertilitate şi doresc să rămână însărcinate utilizând metode naturale, non invazive, pot apela la două plante extrem de puternice: Dong Quai şi Vitex.

Dong Quai

Dong Quai ajută la atingerea unui flux bun de sânge în pelvis care ajută la întărirea și echilibrarea uterului. Pentru a obţine rezultate bune, este indicat să luaţi Dong Quai cu câteva luni înainte de a concepe, evitând perioadele menstruale. Este important să opriţi administrarea de Donq Quai dacă aţi rămas însărcinată pentru că are efecte cunoscute de a declanşa contracţiile uterine.

Sublima Estrogen Natural de la Dacia Plant este un produs din ingrediente esențiale 100% naturale, care are la baza un aport bun de fitoestrogeni, acei estrogeni vegetali, blânzi cu organismul uman, capabili să refacă balanţa estrogenică. Extractele de Dong Quai – 500 mg/comprimat corectează carența de estrogeni și susține funcția reproductivă și sexuală la femei.

Vitex – Lemnul lui Avram

Când vine vorba de fertilitate, Vitex poate face minuni. Multe probleme menstruale îşi au rădăcina în producerea deficitară de progesteron din a doua jumătate a ciclului menstrual, numită și faza lutealăm, iar Vitex poate ajuta la reglarea producţiei de progesteron. Surpriză însă: Vitex nu acționează ca un fitoestrogen, ci printr-o altă rută chimică importantă, axa hipotalamus-pituitară, pentru a echilibra hormonii feminini. Vitex crește producția de hormoni luteinizanți, ceea ce duce la o creștere indirectă a progesteronului.

Sublima Progesteron Natural de la Dacia Plant contine lemnul lui Avram (Vitex) ce actioneaza ca reglator hormonal in disfunctii ale aparatului reproducator feminin, fiind recomandata ca adjuvant in anumite tipuri de dereglari hormonale feminine, generate de cresterea prolactinei si/sau scaderea productiei interne de progesteron. Produsul contine extracte vegetale concentrate, poate fi administrat de vegani si vegetarieni.

Sarcina

Echilibrul hormonal este esenţial pentru concepţie şi pentru menţinerea unei sarcini sănătoase. Cele care doresc să aibă o sarcină fără peripeţii, îşi pot pregăti din timp corpul pentru a fi în formă maximă atunci când vor primi minunea vieţii în interiorul lor. Echilibrul hormonal optim va face ca organismul feminin să reacţioneze prompt la fiecare necesitate a bebeluşului!

Nu uitaţi să diagnosticaţi orice dezechilibru hormonal înainte de a încerca să concepeţi! Altfel s-ar putea să treceţi prin luni întregi de frustrare, neştiind de ce întârzie să apară o sarcină.

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri