de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert
Probabil ca una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le aude un medic ortodont este: "Cat timp voi purta aparatul dentar?". In medie, majoritatea pacientilor urmeaza tratamentul ortodontic timp de sase luni pana la doi ani, insa uneori durata variaza, in functie de severitatea cazului si de raspunsul fiecarui pacient la tratament.
Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert a explicat in exclusivitate pentru Garbo.ro care sunt cativa dintre factorii care determina durata tratamentului ortodontic.
1. Gravitatea cazului.
Cazurile usoare, in care este necesara doar alinierea dentara, iar problemele legate de ocluzie (muscatura) sunt mici vor dura mai putin. Daca, insa, exista si un decalaj de dezvoltare a celor doua maxilare si, implicit, probleme de ocluzie, tratamentul va dura mai mult. Nu va lasati descurajati, insa: ceea ce pacientul considera foarte complicat cand se priveste in oglinda, un medic cu experienta poate considera simplu si rapid de rezolvat.
2. Extractiile dentare.
Daca sunt deja prezente extractii dentare vechi sau daca acestea sunt necesare pentru a putea alinia dintii pe un maxilar prea mic, tratamentul poate dura mai mult decat atunci cand este necesara doar alinierea dentara.
3. Varsta pacientului.
La adulti tratamentul orotdontic poate dura, dar nu intotdeauna, mai mult decat la copii, care au oasele mai maleabile.
4. Prezentarea la controale periodice.
Cu cat pacientul se va prezenta mai rar la activarea aparatului dentar, cu atat tratamentul va dura mai mult. Intervalul optim intre activari este de 3-4 saptamani.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate