Sa speram ca vom avea cer senin!

Super Luna: Cea mai mare luna plina dupa 70 de ani

In data de 14 noiembrie vom vedea o luna plina imensa, pentru ca aceasta nu s-a mai aflat atat de aproape de Pamant din anul 1948. Sa speram ca vom avea cer senin!

Pentru prima data dupa 70 de ani, mai exact din ianuarie 1948, luna se va afla cel mai aproape de Pamant si astfel, in data de 14 noiembrie 2016, vom avea parte de spectacolul ceresc al unei luni pline imense.

Potrivit Sciencealert (site-ul nostru stiintific preferat), in data de 14 noiembrie, luna plina va parea cu 14% mai mare decat de obicei. Acelasi fenomen se va mai produce abia in anul 2034, asa incat chiar nu vei vrea sa ratezi acest spectacol astronomic.

Foto: Flickr/ adomirari

Cum se explica SUPER LUNA din 14 noiembrie?

Din punct de vedere stiintific, acest fenomen se numeste “perigeu lunar”. Luna are o orbita eliptca, una dintre partile ei se numeste perigeu si este cu 48,280 km mai apriopiata de Pamant decat cealalta parte, care se numeste apogeu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Black Friday la Xpert Beauty - reduceri de până la 70% pentru toate produsele, în perioada 8-14 noiembrie Horoscopul aztec: poate cel mai vechi zodiac din lume ce dictează și astăzi valori fundamentale pentru fiecare nativ în parte Sportisimo dă startul promoțiilor de ‘Black Friday‘ în toate magazinele fizice și online

Super lunile sunt un fenomen destul de obisnuit, de data asta insa, vom vedea cea mai mare luna plina posibila, dupa 70 de ani.

Foto: Wikipedia

Super Luna reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina sau Luna noua cu pozitia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre. Cand Soarele, Luna si Pamantul se aliniaza, in timp ce Luna orbiteaza Pamantul, acest eveniment este numit "syzygy".

Cand acest eveniment se petrece, avand partea perigeului inspre noi, iar Luna se regaseste in partea opusa a Pamantului dinspre Soare, obtinem ceea ce se numeste syzygy-perigeu, termenul folosit de astronomi pentru Super Luna. In data de 14 noiembrie 2016, luna se va afla doar la 356,512 km departare de Pamant. Acest lucru face ca luna sa apara mult mai mare si mai luminoasa si in acest fel ni se va arata in toata splendoare sa!

Secrete de longevitate și sfaturi pentru o viață sănătoasă (și frumoasă) de la Ovidiu Bojor, părintele fitoterapiei moderne românești: ar fi bine să le urmăm măcar de acum încolo! 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! S-a deschis Institutul Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Terapie și Cercetare în Autism din România

„Luna plina din data de 14 noiembrie nu este doar cea mai mare super luna a anului, dar si cea mai mare luna de la inceputul secolului XXI”, explica NASA, conform Sciencealert. „Luna nu se va mai afla atat de aproape de Pamant pana in anul 2034.”

Citeste mai departe pentru a afla care este cel mai bun loc de unde poti admira super luna >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri