Cele 260 de umbrele gigant care impanzesc piazza Medina Haram a Moscheii Profetului din Medina sunt o adevarata minune tehnologica. Umbrelele ofera un spectacol grandios atunci cand se deschid si se inchid, intreg procesul durand nici mai mult nici mai putin de 3 minute.

Aflata in Medina, Arabia Saudita, Moscheea Profetului (Masjid al-Nabawi) este una din cele mai mari moschei din lume, precedand moscheea Al Haram din Mecca. Al-Masjid al-Nabaw este considerata a fi cel de-al doilea loc sacru al islamului, fiind construita initial de insusi profetul Mahomed. De-a lungul timpului, pentru a gazdui milioanele de pelerini care ii trec pragul, moscheea a fost extinsa.

Foto homepage: By Anwar Muhammed/ shutterstock.com

Din necesitatea de a oferi confort si umbra celor aflati in pelerinaj in locul sfant si de a-i proteja de soarele arzator, piazza Medina Haram a fost impanzita de umbrele gigantice, mecanizate. Cele 260 de umbrele rabatabile se deschid pe timpul zilei si se strang in timpul noptii. Proiectul ingineresc de exceptie apartine designerilor germani SL-Rasch si arhitectilor SEFAR. Astfel, arhitectura superba a moscheii a fost supusa unor imbunatatiri moderne mai mult decat utile, respectandu-se in acelasi timp caracterul arhitectural unic si exceptional al moscheii.

Proiectul a fost finalizat in noiembrie 2010 si a fost unul din proiectele nationale de succes ale Arabiei Saudite. Fiecare umbrela are peste 20 de metri inaltime si, in momentul construirii lor, umbrelele se puteau lauda cu titlul de cele mai mari umbrele construite in acel moment, dar si cu unicitatea lor.

Impresionantele umbrele reusesc sa acopere cu umbra lor o suprafata de 143.000 de metri patrati din curtea moscheii, adaugand un strop de practicalitate frumusetii atemporale a curtii interioare a moscheii. Sunt confectionate dintr-un material de culoarea nisipului special conceput pentru a proteja impotriva razelor ultraviolete. In plus, materialul umbrelelor este rezistent la foc si la vant si permite luminii sa treaca prin el intr-un mod optim. In mod uimitor, temperatura sub umbrele este cu 8 grade mai scazuta decat in restul mediului neacoperit.
 

Umbrelele inchise

De asemenea, coloanele pe care se sprijina umbrelele in sine au un design elegant si inedit, de influenta orientala. Umbrelele ofera un spectacol grandios atunci cand se deschid si se inchid, semanand cu niste boboci care se deschid in floare. Intreg procesul nu dureaza nici mai mult nici mai putin de 3 minute. Pentru a evita coliziunea dintre partile mobile ale umbrelelor, umbrelele au fost concepute sa se inchida si sa se deschida succesiv.

Foto: fkhan75 / Instagram

 Foto: tanveerbadal / Instagram

Umbrellas and minaret at dusk.. #theprophetsmosque #medina #holyland #architecture

O postare distribuită de Ria (@riamejaya) pe


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri