CAUZA NEFERICIRII: Oamenii functioneaza pe 'pilot automat' in mare parte a vietii lor si nu isi dau seama de asta!

14 Decembrie 2015 publicat în Lifestyle 15 share-uri

O briza calduta iti mangaie fata, valurile marii se sparg de stancile care strajuiesc faleza, vantul iti umbla prin par si razele soarelui se odihnesc pe fata ta. Ce faci intr-un astfel de moment? Te bucuri de tot ceea ce te inconjoara, de clipele pe care le traiesti, sau te gandesti la cine stie ce alte lucruri, care iti trec prin minte in acel moment, cum ar fi: 'oare ce am sa pregatesc in seara asta pentru cina?'

• Majoritatea oamenilor nu traiesc clipa si se gandesc mai degraba la trecut sau viitor, decat sa se conecteze realmente la momentul prezent. “Visam cu ochii deschisi”, se spune.

• La polul opus, tot mai multi oameni dezvolta astazi abilitatea de a fi prezenti, ceea ce aduce cu sine o stare de constientizare a propriei existente si a lumii din jur - starea „de observator”- atunci cand suntem capabili sa ne observam propriile ganduri, emotiile si reactiile din corp, fara a interfera cu acestea. Cercetatori din intreaga lume sunt preocupati sa defineasca starea de constienta, experienta „eu sunt”. Unul dintre acestia este si cercetatorul roman Dr. Ovidiu Brazdau, autorul a numeroase lucrari de specialitate, cum ar fi Ghidul pentru conștientizare și transformare interioară (aparut online), sau Experienta constientizarii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

• Vrei sa afli daca functionezi pe pilot automat sau nu? Cercetatorul roman a realizat primul test din lume care masoara coeficientul de constientizare.

Oamenii traiesc in stare de visare

Nu stim sa ne focusam, nu reusim sa ne bucuram de momentele pe care le traim, lasandu-ne purtati de fabulatiile mintii, de tot felul de planuri care nu au nicio legatura cu momentul prezent, iar acest lucru ne face sa ne simtim nefericiti.

Conform Psychology Today, un studiu elaborat de catre Daniel Gilbert (autorul cartii Stumbling on Happiness) si Matthew Killingsworth, a confirmat faptul ca oamenii sunt in stare de visare in mare parte din timp. In 46,9% din timp, oamenii nu sunt concentrati deloc asupra lumii externe sau asupra activitatilor pe care le fac si se pierd in propriile ganduri. Alte studii vorbesc despre procente chiar mai mari, de 70% din timp, pe care oamenii si-l petrec in stare de inconstienta.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Studiul efectuat de Daniel Gilbert si Matthew Killingsworth a avut ca subiecti 2,250 de persoane si a aratat ca acest mod de a functiona este mai degraba in detrimentul nostru, caci ne face sa ne simtim nefericiti si sa fim ineficienti. De aici si chemarea traditiilor spirituale de a trai mai mult in prezent, dezvoltandu-ne atentia la lumea din jur, si mai putin in imaginatie.

Ce inseamna "a fi pe pilot automat"?

Este vorba despre o stare a mintii care functioneaza de la sine. Este un mod de a functiona care are legatura cu starea de „visare cu ochii deschisi”, cu planificarea si cu framantarea neintrerupta a gandurilor, explica David Rock, intr-un articol pentru Psychology Today.

Aceasta stare devine activa atunci cand te gandesti la tine sau la alti oameni impreuna cu o naratiune de viata care are legatura cu tine sau cu persoana respectiva. Creierul detine un bagaj vast de informatii care compun aceste povesti personale. Cand functionarea pe pilot automat este activa, te gandesti la istoria ta personala, la viitor, la oamenii pe care ii cunosti si la istoriile lor si aceasta tapiserie imensa de ganduri se imbina intr-un „circuit narativ” (termenul folosit de David Rock).

Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici” Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Ce este starea de constienta?

La polul opus, tot mai multi oameni dezvolta astazi abilitatea de a fi prezenti, ceea ce aduce cu sine o stare de constientizare a propriei existente si a lumii din jur- starea „de observator”- atunci cand suntem capabili sa ne observam propriile ganduri, emotiile si reactiile din corp, fara a interfera cu acestea. Cercetatori din intreaga lume sunt preocupati astazi sa defineasca starea de constienta.

„Majoritatea dintre noi ne traim vietile ca un fel de masinarii, am fost socializati prin educatie si ne-am auto-programat prin experiente.”, explica si cercetatorul roman Ovidiu Brazdau.

Ce inseamna experienta „Eu sunt – starea de observator”?

Psihologul Ovidiu Brazdau a scris un ghid pentru experienta de constientizare, care ne ajuta sa intelegem mai bine aceasta perspectiva. Studiul este disponibil online.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

A fi constient este opusul functionarii pe automat. Studiile arata ca oamenii functioneaza pe pilot automat peste 70% din timp, perioada in care nu isi dau seama ca si-au pierdut libertatea de a alege ce li se intampla si cum reactioneaza la ceea ce li se intampla. Traim ca si cum am fi un fel de roboti, programati prin educatie si auto-programati in baza experientei.

Automatizarea are un rol esential in viata de zi cu zi, insa pe parcursul transformarii interioare scoatem automatismele la lumina, le rescriem pentru a ne permite sa avem libertate de alegere, si apoi le lasam din nou sa functioneze natural. Pentru persoanele aflate la inceputul procesului de transformare interioara, aceasta constientizare permanenta pare a fi un fel de hiper-atentie constanta la tot ce li se intampla, un fel de super-vigilenta. Asa si este, insa dupa reorganizarea mintii, viata se desfasoara fara efortul de a fi atenti, pentru ca functionarea psihica este diferita, si constientizarea face parte din functionarea de zi cu zi. Nu mai e nevoie sa ne reamintim sa fim constienti, pentru ca stim ca suntem deja constienti.”, explica Dr. Ovidiu Brazdau.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității! 

Dez-automatizarea implica se devenim reflexivi, sa ne putem uita la noi in orice moment. O prima etapa in dez-automatizare este sa ne analizam post-eveniment, dupa ce faptele s-au intamplat. Un nivel mai bun de claritate este sa ne observam in timpul evenimentului, sa stim ca facem ceea ce facem, in timp ce facem. Ca si cum am avea o oglinda permanenta in noi, care ne ajuta sa ne reflectam tot timpul. Aceasta oglinda este ceea ce numim martor sau prezenta constienta (in engleza ”witnessing awareness”). Am scris despre asta intr-un capitol dintr-o carte cu mai multi scientisti care se ocupa de experienta constienta. Capitolul este disponibil pe situl CQ Institute, iar cartea o gasiti pe amazon.com.

Ce mi se pare important de stiut este ca acest martor nu este conceptual, nu este o forma de supraeu care analizeaza ce se intampla. Este pur si simplu experienta de a fi si de a simti ca sunt.

Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

Poti afla cat esti de constient/a prin intermediul unui test de constientizare pe care l-a elaborat cercetatorul roman: „Din punctul meu de vedere, a fi constient inseamna sa existe ”activata” abilitatea de a fi prezent permanent (witnessing awareness), impreuna cu un grad de libertate a mintii, emotiiilor, corpului, si a pattern-urilor de comportament.

Am descris experienta constienta prin 7 aspecte care formeaza „coeficientul de constientizare”, fiecare categorie reprezentand aspecte din noi unde e nevoie sa ne observam in cadrul procesului de transformare interioara: fizic, emotional, cognitiv, spiritual, socio-relational, eul (identitatea) si mecanismele de schimbare si transformare.” – O. Brazdau.

In procesul de transformare interioara, Ghidul de constientizare si transformare interioara poate fi de folos.
 

Va mai recomandam si Dezvoltare personala si trezirea interioara, o perspectiva psihologica post-conventionala

Dr. David R. Hawkins: PIRAMIDA CONSTIINTEI UMANE sau drumul spre ILUMINARE

Image by StockSnap from Pixabay

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri