Obiceiul japonez Kintsugi care inspira inimi ranite: Cand ceva s-a spart, umple crapaturile cu aur!

25 Noiembrie 2015 publicat în Lifestyle 20 share-uri

Japonezii transforma suferinta in arta. Kintsugi sau kintsukuroi (reparatia de aur) este un obicei japonez vechi de secole.

Cand un vas s-a spart, japonezii nu il arunca ci toarna aur prin crapaturile sale si din ce a fost, vasul devine cu mult mai valoros.

Este o metafora despre viata. Este o metafora despre inimile frante? Sa turnam si noi aur peste crapaturile inimii si astfel, experientele noastre se transforma in arta. Kintsugi a inspirat-o si pe artista Paige Bradley care a realizat aceasta sculptura:

EXPANSIUNE, de Paige Bradley

Punand aur in crapaturile vaselor, japonezii arata ca accidentele si greutatile nu ar trebui dispretuite, ci valorificate. De multe ori, Kintsugi face ca vasele sparte sa arate mult mai frumos decat inainte.

Arta Kintsugi dateaza de la sfarsitul secolului 15 si este mai veche de 500 de ani si isi are radacina in filosofia japoneza wabi-sabi care inseamna a gasi frumusete in imperfectiuni.

Aceasta metoda de a repara, isi are radacinile si in acel "mottainai", sentimentul regretului ca ai irosit ceva, la japonezi.

Foloseste sagetile pentru a vedea mai multe imagini:

"Din momentul cand ne-am nascut, lumea pare sa fie un container construit pentru noi, ca sa ne tina inchisi: un numar, genul, rasa, profesia, coeficientul de inteligenta. Ma gandesc daca suntem mai mult definiti de acest container in care ne aflam, mai mult decat ce avem in interior. Ne-am mai recunoaste daca daca ne-am putea expanda in afara corpului? Am mai putea sa existam daca am fi fost in afara unor etichete?

Ca sa realizam lucrarea (n.r Expansiune) am asamblat bucatile de bronz, astfel incat sa rezulte niste crapaturi. Apoi am vorbit cu un specialist in design de lumini si am cosntruit un sistem ca acest corp sa fie luminat din interior. A iesit chiar mai bine decat mi-am imaginat. Si cel mai important, imaginea EXPANSIUNII inseamna atat de mult pentru atat de multi oameni care o vad. Primesc scrisori in fiecare zi, ceea ce imi da senzatia ca mi-am facut treaba cum trebuie." - Paige Bradley

Img: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri