Sarbatoarea Sfintei Parascheva: Traditii si obiceiuri pentru Sanatate, Vindecare si Linistea sufletului

14 Octombrie 2014 publicat în Lifestyle 47 share-uri

Astazi, 14 octombrie, este celebrata Sfanta Parascheva, sfanta considerata a fi ocrotitoarea Moldovei si mare facatoare de minuni si ale carei moaste se gasesc la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

 

In unele sate din Romania inca se pastreaza traditia aprinderii de focuri in curte in aceasta zi. Este un obicei ce are rolul de a tine departe spiritele rele si de a purifica.

In aceasta zi, este bine sa iti rezervi putin timp pentru a merge la biserica. Se spune ca Sfanta Parascheva are grija de cei care se roaga lui Dumnezeu cu incredere si credinta si ii ajuta sa iti recapete sanatatea si sa izbandeasca deasupra necazurilor.

Legate de aceasta zi, exista si o serie de superstitii pastorale. Ziua de 14 octombrie coincide si cu deschiderea anumitor targuri pastorale, dar si cu pregatirea turmelor pentru iernat. Fiindca s-a incheiat sorocul ciobanilor, se tocmesc oameni noi pentru anul care vine. In acelasi timp, pastorii evita sa ciopleasca ceva in aceasta zi pentru ca miei sa nu iasa tarcati.

Se spune ca felul in care dorm oile in dimineata zilei de 14 octombrie este elocvent pentru a anticipa vremea in iarna care vine. Daca in dimineata zilei de Sfanta Parascheva, atunci cand ciobanii verifica felul in care au dormit oile, acestea dorm laolalta - inseamna ca va urma o iarna lunga si grea. Daca oile au dormit disparat este semn ca iarna va fi blanda. O vorba din popor mai spune si ca lipsa ploii in ziua de Sfanta Parascheva prevesteste ca iarna se va instala in curand.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Se mai crede in popor ca vremea de aceasta sarbatoare este un indiciu pentru felul in care va fi vremea in celelalte zile de sarbatori de peste an. Asa cum va fi vremea pe 14 octombrie, asa va fi si la celelalte sarbatori. Mai mult, stim ca anul care va veni va fi imbelsugat si plin de roade daca pana in Sfanta Parascheva frunzele copacilor se ingalbenesc si cad repede.

Iti recomandam si:

Lucruri interesante despre Sfanta Parascheva. Traditii. Obiceiuri

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri