Sarbatoarea Sfintei Parascheva: Traditii si obiceiuri pentru Sanatate, Vindecare si Linistea sufletului

14 Octombrie 2014 publicat în Lifestyle 47 share-uri

Astazi, 14 octombrie, este celebrata Sfanta Parascheva, sfanta considerata a fi ocrotitoarea Moldovei si mare facatoare de minuni si ale carei moaste se gasesc la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Fiindca este una dintre cele mai mari, mai frumoase si mai indragite sarbatori ale toamnei, iata cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de Sarbatoarea Sfintei Parascheva:

Sfanta Parascheva - sfanta care vindeca si ocroteste

Sfanta Parascheva mai este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Vineri, fiind indragita pentru firea milostiva si sufletul sau bun. Ea este totodata si ocrotitoarea copiilor, ferindu-i pe acestia de deochi, dar si ocrotitoarea celor bolnavi cu trupul si sufletul si a celor in nevoi. Se spune ca Sfanta Parascheva ii apara de boli, grindina si trasnet pe toti cei cu credinta in Dumnezeu.

Cu mic, cu mare, este musai sa respectam aceasta sarbatoare si sa o tinem cum se cuvine, in rugaciune, pace si liniste sufleteasca. Este bine totodata a se evita ca in aceasta zi sfanta sa se faca anumite treburi domestice precum dereticatul in casa sau in gospodarie, cusutul, gatitul, spalarea sau calcatul hainelor. O vorba din batrani spune ca cei care tin aceasta zi dupa oranduielile stravechi vor fi feriti de durerile de cap si de cele oculare… Fetele tinere vor fi cinstite si pretuite de cei din jur precum a fost Sfanta, batranii vor avea parte de sanatate, iar viitoarele mamici vor fi ocrotite si ajutate de Sfanta la nastere. Conform unei superstitii din batrani, fetele care cos si spala in ziua acestei mari sarbatori vor ramane nemaritate sau se vor alege cu negi la mana.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Chiar daca calendarul crestin ortodox nu precizeaza acest lucru, unele persoane tin post in aceasta zi. Tin pentru a cinsti memoria sfintei, pentru a fi feriti de rele si boala, pentru insanatosire si vindecarea, pentru binele casei si al celor dragi. Nu putini sunt cei care cred ca Sfanta Parascheva apare in visele celor care i se roaga cu credinta si o indragesc, aducandu-le alinare si leac de vindecare.

Daca aveti rude sau pe cineva din familie care nu mai se afla printre cei vii, este bine ca in aceasta zi sa impartiti bucate pentru sufletul lor. Se crede ca este primit pe lumea cealalta si ca cei plecati se vor bucura nespus. Printre alimentele recomandate a fi date de pomana in ziua Sfantei Parascheva se numara mustul, vinul nou, dar si painea. Este bine in schimb sa evitati poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu. Nu se consuma astazi nici fructele inchise la culoare.

De sfanta Parascheva se fac pomeni si slujbe speciale pentru cei care au murit fara lumanare si preot sau nu au avut parte de o slujba de inmormantare.

In acelasi timp, este bine ca femeile insarcinate sa dea de pomana copiilor saraci in aceasta zi. Astfel vor avea parte de o nastere usoara, fara chinuri, iar pruncul va fi sanatos si ferit de boli. Sfanta Parascheva este sfanta care se roaga lui Dumnezeu pentru binele femeilor insarcinate, pentru sanatatea copiilor, pentru protejarea celor in necazuri si nevoi, pentru vindecarea de boli.

Foto homepage: Decor Toamna, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri