14 Octombrie 2013 publicat în Lifestyle 98 share-uri

Sfanta Parascheva, cunoscuta in popor si ca Sfanta Vineri sau Facatoarea de Minuni, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei. Sfanta este cinstita pe data de 14 octombrie si nu putine sunt minunile si vindecarile care i-au fost atribuite de-a lungul anilor

Sfanta Parascheva, cunoscuta in popor si ca Sfanta Vineri sau Facatoarea de Minuni, este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei. Sfanta este cinstita pe data de 14 octombrie si nu putine sunt minunile si vindecarile care i-au fost atribuite de-a lungul anilor… In fiecare an, in ziua pomenirii sale, credinciosii din toate zonele tarii se duc in pelerinaj la Iasi, Catedrala Mitropolitana din Iasi fiind biserica care ii gazduieste sfintele moaste.

Obiceiuri si traditii de sarbatoarea Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva este perceputa in popor ca fiind milostiva si avand un suflet mare si bun. Cuvintele Mantuitorului pe care le-a auzit pe cand avea doar 10 ani - "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34) - au fost suficiente pentru ca ea sa-si daruiasca hainele celor saraci si sa aleaga o viata a binelui si a sfinteniei. Se spune ca niciunuia dintre cei care i se roaga cu inima curata si credinta in Dumnezeu nu ii este refuzat ajutorul. Rugaciunile ei catre Dumnezeu ii ocrotesc pe oameni de furtuni, trasnet, grindina si nenorocirile naturii, dar aduc si alinare in fata necazurilor vietii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

Se crede ca vremea in aceasta zi sfanta este un indiciu pentru cum va fi vremea de Sfantul Dumitru (26 octombrie) si in celelalte sarbatori ale anului. Totodata, daca frunzele copacilor se ingalbenesc in preajma acestei sarbatori si cad repede – iata un semn pentru rodnicia si belsugul anului care va veni. Daca nu au fost ploi pana in preajma acestei sarbatori inseamna ca iarna isi va face simtita prezenta curand. Mai mult, ziua de 14 octombrie este considerata a fi miezul toamnei, ziua in care vara se ingroapa definitiv si lasa loc vremii schimbatoare de toamna.

Toata lumea trebuie sa cinsteasca sarbatoarea Sfintei Parascheva cum se cuvine. Nu se lucreaza, nu se spala, nu se coase, iar in unele zone rurale batranii nu fac nici focul in aceasta zi sfanta. Se spune ca daca nu respecti aceste interdictii pe mana iti vor aparea negi sau boli de piele. Barbatii trebuie sa asculte si ei de aceste reguli nescrise si sa nu faca treburi in gospodarie ori altfel va fi rau de trasnet si grindina asupra locuintei respective.

Fetele tinere tin sarbatoarea pentru a se bucura de aceeasi cinste si pretuire de care a beneficiat Sfanta Parascheva, copiii – pentru a fi feriti de deochi si nenorociri, femeile, barbatii si batranii – pentru fi protejati de Sfanta impotriva necazurilor si a avea parte de sanatate si viata linistita. Parascheva se ingrijeste in mod special de femeile insarcinate. Prin urmare, femeile care vor sa aiba parte de o sarcina usoara si copilul lor sa fie ocrotit de Sfanta, trebuie sa imparta merinde unor copii sarmani.

Foto homepage: Lumanare, Biblie si Decoratiuni de toamna Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri