24 Iunie 2014 publicat în Lifestyle 13 share-uri

Nu degeaba se spune ca sarbatoarea Sanzienelor este si sarbatoarea dragostei. Multe din obiceiurile stravechi romanesti legate de aceasta sarbatoare au in vedere dragostea, dar si aflarea destinului in dragoste. De Sanziene, iti poti vedea alesul in vis, ii poti afla initialele numelui sau poti vedea cand va aparea in viata ta. Citeste cele mai interesante traditii si obiceiuri de Sanziene pentru a-ti afla soarta in dragoste !

Mai mult, ritualul coronitelor de sanziene difera in functie de regiune. In alte parti ale tarii, in seara de 23 spre 24 iunie, aceste coronite florale sunt amplasate de catre tinerele fete in gradinele caselor sau intr-un orice alt spatiu deschis din natura. Ziua urmatoare, in dimineata de Sanziene, fetele vor verifica starea coronitelor. Daca le vor gasi pline de roua, este semn ca le-au imbunat pe zanele Sanziene si ca se vor casatori in cursul acelui an.

Mai mult, se spune ca roua culeasa in dimineata zilei de Sanziene din zone necalcate de piciorul omului are efecte magice. Astfel, se crede ca fetele care o culeg si isi spala obrazul cu ea se vor marita in curand si vor fi intotdeauna frumoase in ochii celui iubit.

In functie de zona tarii in care ne aflam, obiceiul acesta ritualic al spalarii cu roua neintinata din dimineata sarbatorii Sanzienelor difera mai mult sau mai putin. Spre exemplu, in anumite zone ale tarii, este de datoria batranelor satului sa porneasca dis-de-dimineata in poienite pentru a strange roua Sanzienelor intr-o bucata de panza. Aceasta panza trebuie sa fie neaparat alba, noua, nefolosita pana atunci. Picaturile de roua sunt apoi stoarse intr-o ulcica noua, batranele intorcandu-se inapoi in sat fara a intalni pe nimeni in calea lor si fara a scoate un cuvant. Odata ce ajung in sat, roua este data mai departe celor care doresc sa se spele cu ea. Daca fetele tinere isi clatesc obrazul cu roua de Sanziene, vor avea noroc in dragoste si vor fi intotdeauna iubitoare si afectuoase. Daca roua adusa de batrane este folosita de femeile casatorite, se crede ca acestora le va merge bine in casnicie. Vor fi iubite tot timpul anului de catre sotii lor, fiind totodata binecuvantate cu copii frumosi si sanatosi.

Tot de sarbatoarea Sanzienelor, conform traditiei, indragostitii si tinerii care doresc sa ramana impreuna pentru tot timpul vietii trebuie sa faca impreuna o baie simbolic-ritualica in apele unui rau sau ale marii. Facand acest lucru, se spune ca vor ramane indragostiti unul de celalalt atata timp cat vor trai.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri