Exista credinta ca cei care tin cele 12 vineri mari de peste an vor fi feriti de boala si necaz, avand belsug in casa si pace in sanul familiei. Ei primesc binecuvantare de la Dumnenzeu, iar atunci cand se vor duce in imparatia cerurilor nu vor cunoaste frica.

Pentru ca suntem in perioada Postului Craciunului, conform randuielilor bisericii, toate vinerile din Post trebuie cinstite ca atare. Exista insa in traditia populara 12 zile speciale de vineri, ce preced sau succed sarbatori mari, si care trebuie tinute cu post, rugaciuni si fapte de milostenie. In traditia populara se vorbeste de “tinerea” si ajunarea cu precadere a acestor 12 vineri. Exista credinta ca cei care tin cele 12 vineri mari de peste an vor fi feriti de boala si necaz, avand belsug in casa si pace in sanul familiei. Ei primesc binecuvantarea lui Dumnezeu, iar atunci cand se vor duce in imparatia cerurilor nu vor cunoaste frica. Acela care va tine cele 12 vineri si se va infrana din a face rau, “acela va locui cu dreptii intru Imparatia Cerului.”

Foto Post Crestin via Shutterstock

Traditia celor 12 vineri de peste an nu este una neaparat bisericeasca, cartea in care s-a vorbit prima data despre existenta asa-numitelor “vineri mari” fiind considerata o carte veche, apocrifa. Ea face parte mai degraba din cultura si literatura religios- populara decat din cea bisericeasca. In plus, aceasta carte nu este recunoscuta de Sfintele Sinoade, iar asa-zisa existenta a acestor 12 vineri nu este amintita in niciun tratat teologic. Conform credintei crestine, toate vinerile sunt la fel de importante, amintind de rastignirea lui Iisus pe cruce. Totodata, postul in aceasta zi este considerat a fi o terapie pentru trup si suflet,

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate

Vinerea viitoare va fi una din cele 12 vineri considerate “mari” in popor si anume Vinerea a XI-a, vinerea de dinaintea Sarbatorii Sfantului Apostol Andrei.

Iata care sunt in traditia populara cele 12 Vineri Sfinte, vineri ce preced sau succed sarbatori mari cinstindu-le:

- Prima Vineri precede Sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici (luna martie) si aminteste de faptul ca Adam si Eva au calcat porunca dumnezeiasca, fiind alungati din rai in al saselea ceas al zilei.

- Cea de-a doua Vineri precede sarbatoarea Bunei Vestiri (Blagovestenia) celebrata pe 25 martie. Este vinerea in care Abel a fost ucis de Cain si ea reprezinta prima crima care a avut loc pe pamant. Se spune ca fapta abominabila a avut loc in al treilea ceas al zilei.

- Cea de-a treia Vineri este vinerea de dinaintea Pastelui sfant si ea coincide cu Vinerea Mare. Este ziua in care a fost rastignit pe cruce Mantuitorul Iisus Hristos si ziua in care si-a incredintat duhul Tatalui ceresc. Se crede ca rastignirea lui Iisus a avut loc in al noualea ceas al zilei de vineri.

Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul 13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

- Cea de-a patra Vineri este vinerea de dinainte de Rusalii (Pogorarea Sfantului Duh). Este ziua in care agarenii au predat meleagurile imparatului Arcadiei, alungandu-l si prapadindu-se in ostroave in al zecelea ceas al zilei. Se crede ca acestia au consumat carne de camila.

Foto homepage: Coroana de spini via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri