13 Iunie 2013 publicat în Lifestyle 152 share-uri

Inaltarea este o sarbatoare mare si frumoasa, in care regasim numeroase obiceiuri si traditii stravechi ce imbina intr-un mod autentic romanesc credinta cu credintele, sacrul cu magicul, legenda cu realitatea.

Hristos s-a inaltat! Astazi 13 iunie sarbatorim Inaltarea Domnului, cunoscuta popular si sub numele de Ispas sau Pastele Cailor. Tot astazi, in bisericile romanesti se duc slujbe de pomenire a eroilor neamului romanesc, a celor cazuti in razboi. Sarbatoarea Inaltarii Domnului pica intotdeauna in joia celei de-a sasea saptamani de dupa Pasti, simbolizand inaltarea cu trupul si sufletul la cer a lui Hristos, dumnezeirea sa.

“Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda”, se arata pe crestinortodox.ro.

Traditii si obiceiuri romanesti de Inaltare

Daca de Paste crestinii se saluta intre ei adresandu-si cuvintele “Hristos a inviat!”, in aceasta zi de mare sarbatoare, crestinii folosesc formula de salut “Hristos s-a inaltat!”. Dupa Ispas, salutul intre crestini revine la forma sa initiala de dinainte de Paste.

De Ispas, femeile cu rude care au decedat in anul respectiv trebuie sa dea de pomana celor saraci bautura, azime si ceapa verde, in unele zone impartindu-se chiar lapte dulce fiert cu pasat. Se spune ca in ziua sarbatorii de Inaltare, sufletele celor morti se inalta la cer si pentru a putea strabate acest drum au nevoie de merinde. In acelasi timp, bucatele pregatite pentru aceasta zi sunt la fel de imbietoare ca si cele de Pasti. In Muntenia se vopesc oua rosii care se impart pentru sufletul celor dragi, pentru ca cei in nefiinta sa aiba lumina si bucurii acolo unde au ajuns. In unele zone, s-a pastrat si traditia ca cel care primeste sa intoarca gestul la randul sau daruind un manunchi de maturi.

Totodata, despre cei care mor in ziua de Ispas se spune ca ajung direct in ceruri. Mai mult, cerurile sunt deschise intre sarbatoarea Pastelui si cea a Inaltarii…

De ce se mai numeste insa in popor sarbatoarea Inaltarii Domnului si Ispas? Conform legendei si miturilor romanesti, Ispas este de fapt numele barbatului care, ascuns pe dupa niste pietre, a privit Inaltarea Domnului mut de uimire. Pentru ca Ispas era bucuros si vesel, sarbatoarea Ispasului este una a voiosiei si a bucuriei.

Foto interior: Spiritual Light by Shutterstock

Foto homepage: Easter Eggs by Shuttestock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri