1 Martie 2012 publicat în Lifestyle 308 share-uri

1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua in care sarbatorim soarele si recapatarea puterii lui, reinvierea naturii si bucuria de a trai. De Martisor sarbatorim puritatea si dragostea, femininul si masculinul, viata si moartea etc. Iata cateva din traditiile si superstitiile romanesti pentru ziua de 1 martie.

Sarbatoarea primaverii: Legende, traditii si obiceiuri de Martisor

1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua in care sarbatorim soarele si recapatarea puterii lui, reinvierea naturii si bucuria de a trai. De Martisor sarbatorim puritatea si dragostea, femininul si masculinul, viata si moartea etc. Iata cateva din traditiile si superstitiile romanesti pentru ziua de 1 martie.

Originea si simbolul Martisorului

Inca nu se stie exact care sunt originile martisorului, dar se presupune ca sarbatoarea ar fi aparut in Imperiul Roman. Atunci, Noul An era sarbatorit in prima zi din luna lui Marte, zeul razboiului si al fertilitatii. Cele doua fire ale martisorului simbolizau dualitatea pace-razboi.

In credinta populara, Martisorul era numit „funia anului” si reprezenta cele 365 de zile ale anului. Ea era alcatuita din impletitura a doua fire de ata: una alba si una neagra. Ata simboliza dualitatea viata-moarte, bine-rau, iarna-vara, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 16 idei superbe de machiaj festiv pentru Paște, petreceri și ocaziile speciale din viața ta Creează o atmosferă de bucurie și sărbătoare în casa ta în aceste zile: Cele mai frumoase coronițe de Paște, pot schimba radical aspectul locuinței tale! Tradiții de Paște. Paștele 2023

Azi, Martisorul este facut din doua fire de ata, una alba si una rosie. Albul semnifica puritate, masculinitate, ratiune, limpeziciune, luciditate si iarna iar rosul poarta simbolul iubirii, al primaverii, al feminitatii, frumosului si al vietii. Impletirea celor doua fire reprezinta intrepatrunderea masculinului cu femininul.

Legendele Martisorului

Se spune ca, simtindu-se trist si singur, Soarele a coborat pe Pamant si a luat chipul unei tinere frumoase. Un zmeu a rapit-o si a inchis-o in palatul lui si, de atunci, toata frumusetea, veselia, bucuria, cantul si lumina au pierit iar lumea s-a cufundat in intuneric. Nimeni nu a avut curajul de a salva fata in afara de un tanar voinic. El a pornit intr-o calatorie ce a durat trei anotimpuri – vara, toamna si iarna – si a ajuns la palatul zmeului unde l-a infruntat. Dupa o batalie care a durat mai multe zile, tanarul a invins, a reusit sa elibereze fata dar s-a stins din viata. Soarele a revenit pe cer si a luminat din nou intreg Pamantul. Astfel, primavara a venit, oamenii si-au recapatat veselia iar natura a reinviat. Sangele eroului s-a scurs pe zapada, iar acolo unde ea s-a topit, au aparut primii ghiocei, vestitorii primaverii.

Editura CUANTIC a lansat Cartea Paștelui Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos 10 Decorațiuni de Paște care fac sărbătorile mai frumoase


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri