Diana TUDOSE, Psiholog Salvati Copiii Romania, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.

Veti gasi mai jos cateva recomandari astfel incat regula sa fie eficienta:

Stabiliti un numar limitat de reguli (5-7 reguli)

Prea multe reguli inseamna control sporit asupra vietii copilului. Regulile eficiente reglementeaza doar acele situatii cu grad de risc pentru sanatatea, dezvoltarea si siguranta copilului si familiei tale sau acelea in care sentimentele si drepturile altor persoane ar putea fi grav afectate.

Implicati copilul!
Toti copiii se bazeaza pe parintii lor pentru stabilirea limitelor si a regulilor, insa vor dori sa aiba un cuvant de spus in formularea lor. Este important sa ascultati si punctul de vedere al copilului cu privire la alegerea regulilor dar si la stabilirea consecintelor ce decurg din nerespectarea unei reguli. E posibil ca uneori sa nu reusiti sa ajungeti la un acord total asupra regulilor, ceea ce nu inseamna ca acestea nu vor fi stabilite. Ca parinte, vei decide care vor fi regulile care vor modela comportamentul copilului tau. Atunci cand nu ajungeti la un acord, ii poti spune copilului, ca desi nu este cea mai corecta sau mai buna dintre reguli, este singura la care te poti gandi in momentul acela.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Stabiliti reguli corecte si clare

O regula este corecta cand reglementeaza in egala masura comportamentul fiecarui membru al familiei.
De pilda, regula „intotdeauna bati la usa inainte de a intra in camera parintilor” este nedreapta deoarece se aplica doar copiilor. Regula corecta ar fi formulata astfel: „Ciocanim la usa inainte de a intra in camera oricaruia dintre membrii familiei noastre”. In acest fel, regulile nu sunt doar pentru copilul, ci sunt „regulile casei”. Comportamentul tau ca parinte va fi corect atunci cand chiar tu vei fi primul care respecta regula.

Atunci cand regulile sunt specifice si usor de inteles, cresc si sansele de a fi respectate.

Regula "Trebuie sa ne spalam pe dinti” nu ajuta prea mult deoarece nu precizeaza cand anume si cu ce frevcenta trebuie sa facem acest lucru. Pe de alta parte, regula „Fiecare membru al familiei se va spala pe dinti in fiecare dimineata si in fiecare seara, inainte de culcare” este clara, nu genereaza confuzie si nu lasa loc de discutii. Regula de mai sus este clara pentru ca ii spune copilul ce sa faca, nu ce sa nu faca. Ori de cate ori formulati o regula noua, intrebati-va: „Ce vreau sa se schimbe in comportamentul copilului meu? Ce ar trebui sa faca altfel/ mai bine?”. Este bine ca regula sa fie scurta, formulata in cuvinte simple, pentru a fi usor de retinut.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri