10 Septembrie 2019 publicat în Familie 4 share-uri

Ca orice schimbare majoră, grădinița e privită atât cu teamă, cât și cu entuziasm, nu numai de către copii, ci și de părinți.

Sosirea toamnei înseamnă că cei mici trebuie să-și ia la revedere de la bunici și prietenii noi de peste vară, de la excursiile la piscină și vacanțele cu părinții. Însă toamna nu e numai despre despărțiri dureroase, ci și despre un nou început. Anul acesta, zeci de mii de copii vor începe o nouă etapă a vieții, grădinița. Ca orice schimbare majoră, grădinița e privită atât cu teamă, cât și cu entuziasm, nu numai de către copii, ci și de părinți.

Din diverse motive, unele familii decid să sară complet peste această treaptă, peste un sfert dintre copiii din mediul rural nefiind înscriși la grădiniță. Însă grădinița este o piatră de temlie în educația și întreg viitorul celor mici, motiv pentru care începând cu 2020, ea va fi obligatorie pentru toți copiii de 5 ani din România. În cele ce urmează, vom vedea de ce e atât de importantă educația timpurie și cum putem naviga cât mai bine această tranziție.

Grădiniță sau joacă?

”Mulți părinți amână înscrierea copiilor la grădiniță pentru că își doresc ca aceștia să mai copilărească, să nu aibă responsabilități și să se poată juca în voie. În viziunea lor, cei mici vor avea timp tot restul vieții pentru a învăța și pentru a-și cultiva abilitățile, și nu are niciun rost să înceapă așa de devreme, la doar 4-5 ani. Deși intențiile părinților sunt bune și aceștia își doresc indubitabil ce e mai bun pentru copiii lor, această decizie ar putea să le afecteze întreg parcursul în viață", declară Alice Dima, psihoterapeut Clinica Hope și părinte a doi copii minunați.

Grădinița este fundația dezvoltării intelectuale și academice a copiilor. O educație timpurie adecvată poate dezvolta aptitudini care sunt valoroase pentru tot restul vieții, precum: răbdare, disciplină, bune maniere și perseverență. Atunci când se îmbarcă în procesul educațional devreme, e firesc ca cei mici să întâmpine anumite obstacole, însă tocmai acestea sunt oportunități valoroase de a deveni puternici și perseverenți. Copiii sunt ca niște bureți care asimilează informație extrem de rapid, iar un mediu stimulant, în care sunt încurajați să se autodepășească, asigură condițiile optime ca aceștia să-și atingă adevăratul potențial.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum își pot da seama părinții dacă este pregătit copilul să meargă la școală. Analiză realizată de psihologi Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi foc?

Socializarea este un aspect extrem de important în dezvoltarea copiilor

În plus, socializarea este un aspect extrem de important în dezvoltarea globală a copiilor și este vital ca aceștia să interacționeze cât mai devreme cu copii de aceeași vârstă. Grădinița reprezintă mediul ideal pentru ca cei mici să fie integrați în societate, să învețe regulile după care funcționează lumea adulților fără să depună efort conștient și să lege prietenii care pot dura o viață întreagă.

Foto: By Oksana Shufrych /Shutterstock

”La grădiniță, vor putea să-și dezvolte abilități sociale și emoționale, vor face tranziția de la o viziune egocentrică asupra lumii la una empatică, vor învăța să împartă, să înțeleagă care sunt așteptările celorlalți de la ei și să-și facă prieteni .Aceste aspecte sunt esențiale pentru o viață psihică sănătoasă ca adulți, aspect dovedit de multe studii”, ne explică Dr Gabriella Bondoc, psihiatru și psihoterapeut Clinica Hope.

Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Cum să alegi componente pentru baia ta Ai încredere în tine! Lucrurile se vor aranja exact așa cum îți sunt menite

Cum facem tranziția spre grădiniță?

Deși am stabilit că grădinița este un lucru pozitiv în viața copiilor, e posibil ca ei să nu fie convinși de acest lucru.

”Copiii de 3-4 ani sunt obișnuiți ca părinții să fie mereu acolo pentru a le oferi protecția și afecțiunea de care au nevoie, iar ideea de a fi trimiși complet singuri într-un mediu străin, fără o plasă de siguranță, poate fi extrem de înfricoșătoare. Teama de necunoscut și separarea de familie generează anxietate, însă aceasta poate fi gestionată cu succes, pentru a ne asigura că cei mici au o experiență pozitivă de învățare și nu suferă de o traumă de separare”, explică Dr Gabriella Bondoc, psihiatru și psihoterapeut.

Iată câteva sfaturi pentru a-i pregăti pentru grădiniță:

1. Vorbiți despre noile rutine

Studiile arată că schimbările drastice în rutina zilnică a copiilor au un impact negativ asupra acomodării lor la grădiniță. Un program zilnic previzibil este o sursă de siguranță și comfort pentru cei mici, iar dacă dintr-o dată acesta este complet dat peste cap, întreaga lor lume e zdruncinată, ceea ce duce la probleme emoționale.

Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Sunt adorabile, nu ai cum să le reziști: Împletituri decorative minunate pentru ouăle de Paști! De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei

Așadar, încearcă să faci tranziția spre programul de grădiniță în mod treptat, pe tot parcursul verii. Calculează la ce oră va fi nevoie să vă culcați și să vă treziți, și încearcă să atingi gradual ora potrivită până în toamnă. Întreabă la ce oră vor mânca micul-dejun și prânzul la grădiniță, și încearcă să adopți acest program al meselor și acasă.

În plus, discută cu copilul tău și încearcă să afli de ce schimbări se teme și de ce. Încearcă să-i calmezi fricile, validându-i sentimentele, nu negându-le. Poate fi tentant să spui „Nu are de ce să-ți fie frică”, pentru că tu știi, ca adult rațional, că așa este, însă teama copiilor e reală și trebuie să o tratezi ca atare. Încearcă mai degrabă să le spui că înțelegi că le e frică, și e în regulă, dar împreună veți găsi soluții pentru a reduce această emoție.

Horoscop: Cum să activezi Legea Atracției pentru zodia ta – află cum îți modelezi destinul 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri