Somnul este extrem de important în dezvoltarea unui copil, dar poate fi și cea mai dificilă parte, mai ales dacă este foarte energic și adoarme foarte greu. Pentru un părinte, una dintre cele mai mari provocări este să își reorganizeze tot timpul în jurul programului celui mic, iar când vine vorba despre somn acolo lucrurile se pot complica. Dacă cel mic se confruntă cu probleme în a adormi la ore normale pentru tine, ca să prinzi și tu ferestre de timp pentru liniștea ta, există câteva trucuri la care poți apela ca să-l ajuți să adoarmă mai repede.
7 trucuri ca să-ți ajuți copilul să doarmă mai ușor:
1. Zgomotul alb
Este un sunet similar cu cel pe care copilul îl aude când este în pântece, adică al circulației sângelui din organismul tău. Zgomotul alb este reprezentat de un sunet continuu care îl ajută pe cel mic să se relaxeze și să adoarmă mai repede. Există și cazuri în care cei mici adorm când pe fundal este un zgomot puternic, precum televizorul pornit, aspiratorul sau uscătorul de păr.
2. Mișcarea
Mișcarea poate fi un mod foarte util prin care cel mic să se liniștească și să adoarmă, dar și foarte obositor pentru tine. O soluție comodă poate fi un balansoar prin care poți să-l ajuți pe cel mic să adoarmă, iar în același timp să mai scapi și tu de durerile de brațe și de spate.
3. Încearcă un pătuț nou
Dacă cel mic doarme fără probleme, atunci evită să îi schimbi mediul sau pătuțul. În schimb, dacă vezi că adoarme cu mare greutate, încearcă să faci unele schimbări, printre care și locul în care obișnuiește să doarmă. În perioada de creștere, salteaua pe care doarme și spațiul în sine pot deveni incomode pentru el.
4. Respiră profund
Nimeni nu va putea niciodată să te învețe să îi controlezi respirația celui mic, dar poți să îți controlezi tu respirația atunci când el este plin de energie. Respiră adânc, încearcă să nu te enervezi, pentru că este posibil, de la oboseală, iar în timp ce inspiri și expiri profund aer din piept, așează-l cu capul pe coșul pieptului tău și sunt șanse ca cel mic să te urmeze.
5. Fă-i un cuib
Unii copii, când sunt foarte mici, nu vor să se simtă înghesuiți, motiv pentru care vor fi agitați sau chiar nervoși, iar somnul lor și al tău nu vor veni niciodată. Alții, în schimb, iubesc să se simtă ca într-un cuib, fie el și improvizat din perne și obiecte moi și confortabile.
6. Joacă-te cu lumina
Așa cum nu este recomandat să-l lași pe cel mic să se obișnuiască să adoarmă doar când e liniște, la fel nu e bine să-l pui în situația de a se acomoda cu somnul pe întuneric. Te vei trezi că fiecare zgomot și sursă de lumină îl vor deranja, iar casa va deveni un mediu foarte inconfortabil tocmai din acest motiv. Nu este necesar să îl pui să adoarmă cu lumina aprinsă, însă poți monta lumini de noapte în camera lui.
7. O temperatură scăzută
Nu trebuie să fie ger în casă, dar temperatura trebuie să fie un pic mai scăzută înainte de orele în care în mod normal ar trebui să adoarmă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care baia înainte de culcare este atât de utilă.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Africa Studio
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani