Majoritatea adolescentilor utilizeaza Internetul in scopul socializarii (91%) si descarcarii de muzica si alte materiale (82%). In privinta riscurilor folosirii internetului adolescentii identifica, la nivelul primei optiuni, materialele pornografice (aproximativ 93%). 18% dintre adolescenti afirma ca transmit informatii personale pe internet catre alte persoane, iar 14% poarta discutii cu persoane necunoscute.

Cercetarea s-a realizat in fiecare unitate scolara cu acordul conducerii acesteia, iar copiii si-au dat acordul verbal de a raspunde la chestionar, completarea chestionarului realizandu-se in prezenta voluntarilor Salvati Copiii care derulau activitati in respectiva scoala. Chestionarele au fost aplicate astfel: elevi din invatamantul primar si gimnaziu (N=723), elevi de liceu (N=400), parinti (N=234), cadre didactice (N=316).

REZULTATELE STUDIULUI: Utilizarea Internetului in Romania de catre copii si adulti

Cercetarea in randul copiilor

-Copiii care au participat la cercetare au un grad ridicat de acces la internet, accesarea acestuia fiind realizata in cea mai mare masura de acasa si intr-o masura redusa la scoala.Utilizarea internetului de catre copii urmareste in special activitati recreative sau legate de pregatirea lectiilor pentru scoala.
-Cunostintele copiilor legate de riscurile utilizarii internetului sunt aparent extinse, dar se rezuma la amenintarile cu un grad mai mare de vizibilitate, cele cu potential de a prezenta riscuri fiind considerate mai putin daunatoare.
-Foarte multe dintre modalitatile de a combate riscurile online sunt cunoscute de copii, filtrarea informatiilor avand insa o slaba sustinere din partea acestora.
-Principalele surse de informare despre siguranta pe internet sunt familia si scoala, desi aceasta intr-o proportie mult mai mica.
-Desi putin peste jumatate dintre copii mentioneaza ca li s-a vorbit la scoala despre siguranta pe internet, teme importante precum utilizarea telefonului mobil sau spam-uri au fost abordate in foarte mica masura.
-Trei sferturi dintre copii au mentionat ca parintii le-au stabiit reguli legate de utilizarea internetului, cele mai frecvente dintre acestea referindu-se la limitarea duratei de accesare si la instalarea unui program antivirus

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Cercetarea in randul adolescentilor

-Adolescentii care au raspuns la chestionar acceseaza in foarte mare masura internetul, marea lor majoritate de acasa.
-Atunci cand intra pe internet, in general acestia urmaresc sa discute cu prietenii, stand pe chat sau descarcand diferite materiale de pe internet.
-Nivelul de cunostinte al adolescentilor despre elementele daunatoare si cele care pot proteja fata de riscurile online este unul in general ridicat, fiind axat in special pe aspectele manifeste, vizibile, si mai putin pe cele potential periculoase.
-Principalele surse de informare despre siguranta online a adolescentilor sunt prietenii si scoala, dar cu ponderi reduse din totalul celor care au raspuns la chestionar.
-Desi majoritatea adolescentilor au discutat la scoala despre siguranta pe internet, raman teme importante precum intimitatea, phishing, spayware si utilizarea telefonului mobil foarte putin acoperite.
-In privinta utilizarii site-urilor de socializare, cele mai populare sunt Hi5 si Facebook, iar cele mai folosite programe de chat sunt Yahoo Messenger (doua treimi)si Skype (aproape 19%).
-Majoritatea adolescentilor folosesc drept homepage un site de socializare, ¾ folosesc emoticons si prescurtari, iar o treime folosesc porecla.
-Un element care desi nu este foarte raspandit in randul adolescentilor (7%) – utilizarea pe chat a numelui de utilizator al altei persoane – arata ca uneori chiar acestia adopta strategii potential riscante.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri