17 August 2011 publicat în Cultura 161 share-uri

Exista foarte multe femei care isi dedica si care si-au dedicat viata fotografiei, un domeniu la inceput dominat de barbati. Ceea ce este fascinant in legatura cu fotografia realizata de femei este faptul ca ele surprind lumea intr-o maniera cu totul si cu totul diferita fata de colegii lor de bransa.

In anul 1935 a fost angajata ca prima femeie foto-jurnalist de catre revista Life, abia lansata in acele timpuri. Una dintre fotografiile lui Margaret reprezinta coperta primului numar al revistei.

De asemenea, Margaret Bourke White a fost prima fotografa care a transmis imagini de razboi, in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si printre primii jurnalisti care au transmis cadre surprinse in lagarele de concentrare.

Margaret a scris istoria prin intermediul fotografiilor ei din timpul crizei economice din anii ’30 publicate in cartea “You Have Seen Their Faces”, o colaborare cu Erskine Caldwell, acela care mai tarziu avea sa ii devina sot. In timpul vietii, Margaret a scris sase carti care ilustreaza calatoriile ei prin lume. Una dintre cele mai celebre fotografii ale sale il surprinde pe Mahatma Gandhi, asezat in pozitie de yoga alaturi de faimoasa sa roata mobila.

Prima coperta a revistei Life, una dintre cele mai celebre publicatii acum. Fotografia cu subiect industrial a fost realizata de catre Margaret Bourke - White/ Sursa: Flickr Creative Commons.

4. Mary Ellen Mark (1940 - )

Mark si-a petrecut foarte mult timp fotografiind pe platourile de filmare ale unor filme celebre ca Apocalypse Now si One Flew Over the Cukoo’s Nest, dar a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografe prin intermediul unor imagini emotionante ce portretizeaza oameni de la marginea societatii.

Pentru mai bine de patru decade, Mary Ellen Mark a realizat imagini care surprind un inalt grad de umanitate. A fotografiat oameni aflati la marginea societatii pe langa care ceilalti trec nepastori, dorindu-si sa faca existenta lor cat mai vizivila. Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale sale ilustreaza o familie fara casa ce locuieste intr-o masina fara usi...


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri