17 August 2011 publicat în Cultura 161 share-uri

Exista foarte multe femei care isi dedica si care si-au dedicat viata fotografiei, un domeniu la inceput dominat de barbati. Ceea ce este fascinant in legatura cu fotografia realizata de femei este faptul ca ele surprind lumea intr-o maniera cu totul si cu totul diferita fata de colegii lor de bransa.

Am vrut sa vad prin ce se diferentiaza fotografia facuta de femei, fata de cea facuta de barbati, acestia avand cu mult mai multa notorietate in domeniu. Astfel am descoperit ca exista fotografe remarcabile, a caror munca a devenit de referinta pentru arta fotografica.

Primul lucru care m-a frapat in lucrarile unor fotografe celebre este candoarea. De asemenea, sensibilitatea si apropierea fata de umanitate. Asa vad femeile lumea... Pentru munca lor uimitoare, pentru imaginile cu desavarsire artistice pe care ele au reusit sa le realizeze inca de la inceputurile acestei arte, merita sa le cunoastem pe...


1. Julia Margaret Cameron (1815 - 1879)

Cameron este una dintre cele mai cunoscute fotografe ale secolului 19. Ea a avut destul de tarziu un aparat de fotografiat pe care l-a primit cadou la varsta de 48 de ani, insa l-a folosit pentru a crea portrete briliante si alte imagini reprezntand scene literare sau biblice.

Julia era sotia unui jurist alaturi de care traia in cele mai inalte cercuri ale societatii victoriene engleze. Ea a fotografiat intelectuali si lideri care faceau parte din cercurile familiei sale. Cateva dintre portretele sale surprind mari personalitati ale societatii victoriene cum ar fi cercetatorul Charles Darwin, poetul Alfred Lord Tennyson, astronumul Sir John Herschel sau pictorul George Frederic Watts.

In lucrarile sale, Julia Margaret Cameron incerca sa creeze "efectul soft focus" (imaginea este putin cetoasa) si in acelasi timp se straduia sa imite picturile in ulei ale vremii. Chiar daca mai tarziu fotografii au renuntat la aceste tehnici, considerandu-le limitative pentru fotografie, imaginile Juliei Cameron au ramas extrem de interesante si in acelasi timp sunt considerate unele dintre cele mai valoroase pentru secolul 19.


Foto de Julia Margaret Cameron, sursa Wikimedia

Beatrice de Julia Margaret Cameron (Wikimedia)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri