17 Iunie 2015 publicat în Cultura 1 share-uri

O noua carte a lui Lucian Boia. Si, ca de fiecare data, un subiect nou si o privire altfel.
O noua carte a lui Lucian Boia. Si, ca de fiecare data, un subiect nou si o privire altfel. Noutatea demersului explica interesul din ce in ce mai mare pe care il starnesc lucrarile sale, si nu numai printre cititorii romani, ci si in afara Romaniei – dovada stand numeroasele traduceri in engleza, franceza si germana, ca si in maghiara, polona sau bulgara. Recent, la Universitatea din Jena i s-a acordat de catre Südosteuropa-Gesellschaft medalia „Konstantin Jirecek“ pentru merite deosebite in domeniul cercetarii istorice. „Lucian Boia a abordat in cartile lui teme noi, pornind pe urma unor mituri rar supuse dezbaterii“, se spune in Laudatio rostita cu acest prilej.

„Fiecare popor isi are propria experienta cu «ceilalti». Putine insa in asemenea masura si cu asemenea intensitate precum romanii. Situat intr-o regiune «deschisa» si multa vreme vag structurata, actualul spatiu romanesc a cunoscut o diversitate de dominatii politice si de infuzii etnice si culturale.“

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

In Vechiul Regat de dinainte de 1918, populatia oraselor era cat se poate de amestecata sub aspect etnic si cultural. In perioada interbelica, Romania Mare cuprindea, alaturi de romanii majoritari, o diversitate de nationalitati ca niciunde in Europa.

Lucian Boia infatiseaza modul cum, incepand cu cel de-al Doilea Razboi Mondial, apoi in perioada comunista si in anii care au urmat, aceasta diversitate a disparut aproape cu desavarsire. Romania e astazi mai romaneasca decat oricand. Din pacate, arata autorul, si romanii s-au „romanizat”, rupandu-se in mare masura, prin izolationismul practicat de regimul comunist, de valorile culturii occidentale pe care se cladise Romania moderna.

Autor: Lucian Boia

Carte aparuta la editura Humanitas si disponibila pe elefant.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri