10 Aprilie 2013 publicat în Cultura 3 share-uri

5 femei extraordinare pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoastem.

Haideti sa spunem si o istorie la feminin, o istorie din care nu lipsesc femei extraordinare. Viziunea asupra timpului trecut este aproape intodeauna una reductiva, imaginatia colectiva a trecutului este populata mai ales de modele masculine.

Inchideti ochii si incercati sa va amintiti cateva personalitati de exceptie feminine, despre care vi s-a vorbit in scoala… Si, mai apoi, incercati sa va amintiti cateva personalitati masculine. Veti constata probabil ca, atunci cand ati incercat sa vizualizati portrete feminine, efortul a fost unul considerabil mai mare decat acela cand ati incercat sa vizualizati portrete masculine. Sa fi fost oare, istoria scrisa doar de barbati?, scriam intr-un editorial pentru Altfem, campania nationala de strangere de semnaturi pentru prima bancnota din Romania care sa ilustreze chipul unei femei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

Ce saraci suntm de fapt, nestiind ca si romance extraordinare si-au pus amprenta asupra culturii noastre. Ce saraci suntem de fapt, lasandu-ne cuprinsi de o imagine colectiva atat de saracacioasa a feminitatii romanesti.

Iata 5 femei extraordinare pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoastem:

1. Sarmiza Bilcescu, prima femeie doctor in drept din lume

Sarmiza Bilcescuwomen-philosophers.com (femei filosoafe).

Sarmiza Alimanestianu, prima femeie doctor in drept din lume, prima femeie avocat din Europa, care prin munca si personalitatea ei, a deschis drumuri noi in lupta pentru emanciparea femeilor, o personalitate excepţionala apartinand unei secvente istorice. Gloria ei a inchinat-o ideii de a fi om inainte de orice si a te integra in destinul adevarat al omului. Sarmiza Alimanestianu „a dat o lectie de curaj” femeilor franceze si amintirea ei ar trebui sa dea un exemplu femeilor romane, scrie Prof. Ion Haru intr-un amplu articol pe care il dedica unei mari doamne a romanilor.

Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

In 1890, in vremea cand 71% dintre studentele din universitatile franceze proveneau din alte tari, Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie din Europa care a obtinut un doctorat in drept. Teza sa s-a intitulat De la condition légale de la mère ("Conditia juridica a mamei").

In acele vremuri, accesul femeilor in astfel de domenii era aproape de neconceput, insa tanara romanca a reusit sa sparga barierele prejudecatilor si ale sexismului si sa se inscrie la Facultatea de Drept din Paris.

Acest fapt s-a datorat in mare parte mamei sale – o feminista autoproclamata – ale carei vorbe au ajuns pana la urechile celor din consiliul facultatii: dans un pays où il est écrit même sur les portes des prisons: "Liberté, Égalité, Fraternité, vous empêcheriez une femme de s’instruire, rien que parce qu’elle est femme." (intr-o tara in care chiar si pe usile inchisorilor sta scris libertate, egalitate, fraternitate, voi impiedicati o femeie sa se instruiasca doar pentru ca este femeie.)

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Foto: Wikimedia

Iti recomandam sa sustii campania ALTFEM pentru prima femeie pe o bancnota romaneasca --> semneaza pentru prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri