Cinci lucruri la care să fii atent când îți cumperi un apartament

12:05, 15 Mai 2018 publicat în Casa-Gradina

Lucrurile la care trebuie să fii atent atunci când te decizi să faci acest pas:

Indiferent că îți cumperi apartament de 2 camere în bloc nou, 3 camere în bloc vechi, îți faci credit ipotecar sau iei “Prima Casă” pe 30 de ani, achiziționarea unei locuințe este poate cea mai importantă decizie, după cea a întemeierii unei familii. Asta și pentru că presupune o cheltuială substanțială, care îți va afecta bugetul și viitorul pe o perioadă îndelungată. Fie că e o rată de 250 de euro la un apartament de 2 camere în bloc nou sau că dai toate economiile pentru avans, sunt foarte multe lucrurile la care trebuie să fii atent atunci când te decizi să faci acest pas.

Metri utili, nu pătrați

Întotdeauna întrebi de metri utili. Din zeci de mii de anunțuri cu apartamente de vânzare, trebuie să distingi clar, în primul rând, suprafața efectivă de care vei avea parte. Astfel, trebuie să faci diferența foarte bine între suprafața construită (metri pătrați) și cea pe care o vei utiliza efectiv (metri utili).

Citeste si:
Ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți cumpăra o locuință a ta
Ce pași trebuie să urmezi...
Foto: Pixabay

Totodată, din ce în ce mai mulți constructori au început să încadreze la suprafața utilă și spații care până acum nu erau încadrate astfel. Așadar, interesează-te dacă, spre exemplu, balconul este inclus în suprafața utilă. Pentru că, dacă este așa, înseamnă că spațiile pentru celelalte camere, respectiv dormitor, sufragerie, sunt mai mici decât ai anticipat.

Citeste si:
Sfaturi utile pentru alegerea unei locuințe
Sfaturi utile pentru alegerea...

Zona

Zona este, de asemenea, extrem de importantă. Pentru foarte multe persoane, este mai importantă zona în care se află apartamentul decât dacă acesta este spațios sau nu. Asta și pentru că, privind în perspectivă, achiziționarea unei locuințe într-o zonă considerată “bună” a orașului îți poate aduce beneficii financiare considerabile pe viitor, dacă vei dori să vinzi la rândul tău locuința. Totodată, o zonă centrală sau semi-centrală îți poate oferi acces rapid la mijloace de transport pentru a ajunge în diverse zone, lucru care e mai dificil de realizat.

Prețul

Prețul este cel mai important pentru majoritatea covârșitoare a oamenilor care își caută case, fie că trebuie să se încadreze într-un plafon oferit de bancă, fie că au o sumă fixă economisită la care să se încadreze. Iar avantajele și dezavantajele le decizi tu, pentru tine. Dacă alegi un apartament de 2 camere în bloc nou într-o zonă periferică de unde ai acces către oraș mai greu sau dacă vrei un apartament mai mic, dar într-o zonă centrală, pe care ulterior îl vei putea vinde mai ușor, pe bani mai mulți.

Dotări

În perspectivă financiară, tot apartamentele noi sunt avantajoase în ceea ce privește dotările. Astfel, dacă îți cumperi un apartament de 2 camere în bloc nou, vei avea utilitățile la baie și bucătărie incluse în bani. Și dacă vrei să cauți și mai mult, există mari șanse să găsești și oferte mai bune, dacă negociezi de exemplu cu dezvoltatorul mobilarea bucătăriei de la o anumită firmă. La un apartament vechi însă, dacă nu ești nevoit să te muți urgent, va trebui să redecorezi majoritatea camerelor, lucru care îți va aduce cheltuieli considerabile în plus.

Avantajele pentru viața de zi cu zi

Dacă îți cauți apartament într-un bloc nou , atunci la majoritatea vei avea parte de locuri de parcare asigurate, sisteme automatizate de pătrundere în clădire, iar multe au și pază la intrarea în complex. Totodată, multe astfel de ansambluri au și locuri de joacă pentru copii, precum și spații comerciale la parter, în care sunt amenajate fie săli de fitness, fie magazine de unde poți cumpăra ceea ce ai nevoie pentru apartament.

Plus că, poate cel mai important, este sentimentul de nou. Acela că vei locui într-un spațiu în care nu a mai fost nimeni și pe care îl poți personaliza cum vrei tu.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri