Inainte de a începe să îți cauți un job afară, trebuie să ai în vedere câteva lucruri esențiale. Iată care sunt cel mai importante dintre ele!

Din păcate, sute de mii de români au realizat în ultimii ani că în țară nu mai au nicio perspectivă și au decis să plece la muncă în străinătate, mulți dintre ei mutându-se definitiv aici. Dacă și tu ai luat o astfel de decizie, nu ești de condamnat, însă înainte de a începe să îți cauți un job afară, trebuie să ai în vedere câteva lucruri esențiale. Iată care sunt cel mai importante dintre ele!

Învață să comunici fluent într-o limbă străină

Comunicarea este esențială în orice domeniu, așa că în cazul în care îți vei găsi de muncă în străinătate, trebuie să te poți înțelege cu angajatorul și colegii. Nu poți face asta altfel decât învățând o limbă străină, de preferat limba vorbită în țara respectivă. Dacă vrei să lucrezi într-o companie internațională, ți-ar fi de mare folos să obții un certificat Cambridge, care atestă faptul că stăpânești suficient de bine limba engleză, astfel încât să poți studia sau lucra într-un mediu în care se comunică în această limbă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cauți haine sport pentru persoane pretențioase? Fii atent la acestea Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă?

Nu uita să menționezi nivelul lingvistic în CV și chiar să adaugi certificatul Cambridge pe profilul tău Linkedin:

Calculează-ți costurile lunare

La prima vedere, un salariu oferit de un angajator din străinătate poate părea foarte atractiv, în comparație cu salariile de la noi, însă odată ajuns acolo, poți avea surpriza de a rămâne cu mai puțini bani decât sperai. Asta pentru că, în străinătate, salariile sunt mai mari, însă și costurile sunt peste cele din România. Așadar, interesează-te care sunt prețurile chiriilor, ale utilităților, alimentelor și celelalte costuri inevitabile. Fă apoi un calcul al cheltuielilor lunare, pe care să-l raportezi la salariul primit, iar în funcție de rezultat, să te decizi dacă jobul mai este la fel de atractiv.

Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine O absolventă UBB caută pe Reddit presupuse victime ale abuzurilor unui fost profesor

Ferește-te de intermediari

Pe fondul exodului de forță de muncă din România, au apărut tot felul de agenții de recrutare și intermediere, care mai de care cu oferte mai avantajoase. În multe cazuri este vorba doar de reclamă fără nicio legătură cu realitatea, iar asta ți-o pot confirma mulți conaționali „țepuiți” de aceste firme. De aceea, e bine să eviți astfel de intermediari și să aplici direct la angajator. Majoritatea companiilor au pe site o rubrică denumită „Cariere”, unde poți lăsa un CV și o scrisoare de intenție. De asemenea, poți găsi pe diferite platforme anunțuri de angajare postate direct de angajator, iar tot ce trebuie să faci este să aplici sau să intri în legătură cu cineva de la HR pentru relații suplimentare.

Află din timp care sunt documentele de care ai nevoie

Presupunând că vrei să lucrezi legal în străinătate, trebuie să ții cont și de faptul că ai putea avea nevoie de mai multe documente, iar obținerea acestora durează ceva timp. Află care sunt aceste documente și aplică din timp pentru ele, astfel încât să le obții la timp, înainte de data la care trebuie să pleci din țară. De asemenea, nu uita să verifici și valabilitatea permisului de conducere și a actului de identitate pentru a nu avea surpriza să te trezești la vamă cu cartea de identitate expirată.

Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici” Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Nu pleca fără să fii sigur că vei avea de muncă

Mulți români au plecat peste hotare în ideea că își vor găsi ceva de muncă la fața locului, însă nu toți au avut acest noroc. Cu timpul, și-au cheltuit toi banii pe care îi aveau și tot nu au găsit nimic sau au fost nevoiți să accepte oferte deloc avantajoase, doar pentru a putea supraviețui. Nu merită să riști în acest mod, mult mai sigur fiind să rămâi în țară până când îți găsești jobul dorit și să pleci doar în momentul în care ești sigur că ai de muncă.

Nimeni nu-ți poate garanta că îți vei găsi jobul visat în câteva zile, însă dacă vei ține cont de aceste sfaturi ai șanse mai mari de reușită.

Sursa foto: Photo by Magnet.me on Unsplash

FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire Look-uri moderne pentru primăvară cu cea mai nouă colecție Levi’s Made & Crafted Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii 

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri