Oricât de minunată ar fi munca respectivă sau oricât de nemaipomenit ar fi mediul de lucru, efortul depus merită recompensat cu o vacanță.
În privința lucrului de acasă, condițiile rămân același, pentru că nevoile de baza ale angajatului trebuie satisfăcute. Printre acestea, se numără și concediul. Angajatul are dreptul, dar și nevoia de a avea o perioadă liberă în care să își poată face programul cum dorește. Poate să își dorească să doarmă mai mult sau pur și simplu să se plimbe pentru a vizita locuri noi.
În fond, jobul este necesar pentru a ne permite lucrurile pe care ni le dorim, printre care și vacanțele. Și ce poate fi mai frumos, după luni de zile de muncă, să poți face orice îți dorești pentru a te binedispune și a te bucura de senzația deosebită de vacanță.
Dacă lucrăm de acasă, asta nu înseamnă că munca nu ne obosește sau că nevoia de a ne încărca bateriile nu apare, poate chiar mai mult decât atunci când mergeam la birou. Se știe că, odată cu pandemia, a crescut și rata divorțurilor sau certurile din familie. De foarte multe ori, faptul că aducem muncă acasă creează o seama întreagă de probleme pentru întreagă familie.
Să nu uităm că până nu demult ne doream de la partenerii de viață să își lase grijile de la serviciu. Acum, în nouă situație, vrând nevrând, ne inundăm viața de familie cu problemele de serviciu și asta va nemulțumi atât partenerii de viață, cât și copiii sau animalele de companie. Toți văd și știu că suntem acolo, dar noi trebuie să ne facem treaba și trebuie să îi ignorăm. Și această ignorare doare…
De aceea, aș putea spune că în noile condiții, atunci când trebuie să ne amalgamăm viața de familie cu cea de la serviciu sub același acoperiș, aș recomanda ca și situația concediilor să se schimbe, tocmai pentru a nu duce la problemele enunțate mai sus. De aceea, recomandarea mea ar fi să avem posibilitatea unei săptămâni de vacanță la trei luni. Poate părea mult, însă personal consider că viața de familie este mai importantă decât serviciul și trebuie detoxifiată de acesta mai des, atâta timp cât suntem obligați să le înghesuim pe amândouă în propria casă.
* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution
Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro
Foto fr si main: By Andreas Saldavs /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice