In urma cu ceva timp, constransa de circumstante, am spus "da" unui job oarecare. Eram la inceputul activitatii mele profesionale, aveam nevoie de jobul respectiv si el de mine. Am trecut de perioada de proba, dupa un anumit interval de timp am fost supusa unor evaluari, mi-au fost acordate calificative onorabile, s-a considerat ca am aptitudinile necesare pentru a face fata cu brio oricaror solicitari venite pe parcurs, printre colegi am intalnit oameni minunati si persoane care stapaneau destul de bine tainele profesionalismului. Si cu toate acestea, dupa aproximativ 6 luni de zile, am simtit ca nu mai pot sta nicio secunda in acel job. Nu ma identificam nici 10% cu ceea ce faceam. Mi-am semnat cererea de demisie si semnata a fost. Si nu am regretat niciodata decizia luata.
Unde vreau sa ajung si ce vreau sa spun? Unde dragoste nu e, nimic nu e. Unde nu este pasiune pentru munca, nu exista loc decat pentru insatisfactie, nervozitate, frustrare, incordare. Daca esti obligat prin forta lucrurilor sa faci lucruri in mod rutinier, sa duci la bun sfarsit proiecte pentru care iti lipsesc aptitudinile necesare, daca intre asteptarile tale si ceea ce realmentente primesti de la jobul tau exista o diferenta ca de la cer la pamant, daca experienta ta profesionala de pana acum nu impartaseste nicio similaritate cu ceea ce faci in prezent, atunci este timpul sa recapacitezi. Poate nu este jobul care ti se potriveste, poate nu este tocmai ceea ce visai sa faci la un job. Atunci cand jobul tau se impotmoleste in rutina, dupa o anumita perioda de timp, chiar daca jobul nu iti displace neaparat, interesul pentru munca o sa ajunga la un nivel extrem de scazut.
Bineinteles ca atitudinile negative fata de felul in care ne indeplinim sarcinile au o influenta negativa asupra noastra. La polul opus se afla si comportamentul pozitiv al colegilor. Felul deschis si sincer in care acestia ne percep mareste sentimentul propriei valori, crescand totodata atasamentul pentru ceea ce facem. Totodata, consideratia pe care o manifestam fata de colegii nostri va constitui un stimulent pentru ca acestia sa-si insuseasca la randul lor respectul fata de munca noastra.
Destul de rar, o persoana va prezenta entuziasm si pasiune fata de o activitate care displace celorlalti sau pentru care nimeni, cu exceptia sa, nu prezinta nicio urma de interes. In plus, pentru ca jobul tau sa-ti ofere satisfactie si sa-ti induca sentimentul de implinire si utilitate, este nevoie sa-ti puna in valoare talentele si aptitudinile pe care le ai. Descoperirea unor aptitudini de a caror existenta habar nu aveai, atrage dupa sine un si mai mare grad de satisfactie. Insufletirea si pasiunea pentru un anumit domeniu constituie pentru multi angajatori un important criteriu de angajare. De ce? Entuziasmul se identifica la un moment dat cu eficienta, cu dorinta de fi cel mai bun in domeniul in care profesezi. Pasiunea muta muntii din loc, te face sa vii cu aceeasi placere la acelasi loc de munca chiar si dupa 10, 20 de ani de activitate.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice