Cum dorm oamenii astazi? De ce nu dorm femeile suficient? Cine sufera de apnee in somn? Ce impact are lipsa somnului asupra sanatatii?

Despre sindromul de apnee in somn

Peste 20 de milioane de adulti americani sufera de apnee obstructiva in somn (ASO) (potrivit National Sleep Foundation – Fundatia Nationala pentru Somn).
- Persoanele care sufera de apnee in somn au probleme legate de oprirea respiratiei in mod repetat in timpul somnului, ca urmare a blocarii cailor respiratorii superioare. Colapsul cailor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescentelor de tesut sau pierderii tonicitatii muschilor care tin caile respiratorii deschise.
-Fiecare oprire a respiratiei poate dura intre 10 secunde si mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scadere a aportului de oxigen. Evenimentele se pot produce intre 5 si 30 de ori sau chiar mai mult pe ora. Acestea tensioneaza inima si pot conduce la o serie de probleme grave de sanatate (Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009).

Simptome apnee in somn

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii McDonald’s, partener oficial UNTOLD pentru al doilea an consecutiv Cele mai încurajatoare citate despre succes

-Sforait tare, disruptiv
-Gafait sau inecat in timpul somnului
-Stare de somnolenta excesiva in timpul zilei
-Alte semne de apnee in somn pot include:
-Dureri de cap matinale
-Probleme de memorie sau invatare
- Irascibilitate
-Incapacitate de concentrare la munca
-Schimbari de dispozitie sau de personalitate; poate deprimare
-Uscaciune in gat la trezire
- Urinare frecventa in timpul noptii.
- Netratata, apneea in somn poate creste riscul de hipertensiune arteriala, atac cardiac, atac vascular-cerebral, obezitate si diabet, creste sau agraveaza riscul de insuficienta cardiaca, face mai probabile bataile neregulate ale inimii si creste riscul de accidente la munca sau in trafic. (Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009).

Constatari recente privind apneea in somn (2010)

Un studiu de cohorta privind sanatatea cardiaca in somn (Sleep Heart Health) a documentat impactul pe termen lung al ASO netratata asupra riscului de atac vascular-cerebral si boli cardiovasculare. Studiul a analizat incidenta atacurilor ischemice la pacientii cu apnee in somn netratata, pe un esantion bazat pe comunitate (N=5422) de barbati si femei, care au fost evaluati pentru apneea in somn apoi urmariti in medie timp de 8,7 ani. Barbatii cu ASO moderata – severa au avut un risc de aproape trei ori mai mare de atac ischemic (Redline at al. Obstructive Sleep Apnea Hypopnea and Incident Stroke: the Sleep Heart Health Study AJRCCM 2010).

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos

Un studiu privind apneea in somn ca factor de risc pentru diabet a observat 544 de pacienti consecutivi in sistemul VA, alocati pentru un studiu privind problemele de somn. Urmarirea a avut o durata medie de 2,7 ani. Intr-o analiza neajustata, datele au aratat o crestere a severitatii apneei in somn asociata cu riscul de diabet. Printre pacientii cu apnee in somn severa, care foloseau cu regularitate terapia CPAP, s-a observat o asociere cu reducerea riscului de diabet (Obstructive Sleep Apnea as a Risk Factor for Type 2 Diabetes, Amer Jour of Med, Dec. 2009).

Noua literatura de specialitate include evaluarea somnului si a apneei in somn in liniile directoare:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri