Potrivit invataturilor lui Buddha, circumstantele in care ne nastem si ne traim viata sunt rezultatul direct al vietilor anterioare si sunt controlate de karma.

Orice vorba, gand sau actiune sunt ca o amprenta a personalitatii noastre care la un anumit moment in viata se va reflecta sub forma de karma pozitiva sau negativa. Karma actiunii este cea care are mai multe consecinte asupra viitorului nostru, si nu karma gandirii. Mai mult, trebuie sa stim ca intentiile noastre si atitudinea psihica sunt cele care determina influenta karmica. De exemplu, motivatia de a ajuta pe cineva ar fi mult mai pura daca ar proveni din compasiune si nu din datorie. La fel, o fapta rea premeditata va avea o repercursiune karmica mai puternica decat o actiune impulsiva. Astfel, cu cat este mai pura motivatia noastra, cu atat mai puternica va fi manifestarea karmica.

Cum se dezvaluie karma?

Desi nu are o “forma” definita in spatiu, mintea este o entitate separata de trup. Dupa ce corpul dispare din aceasta lume prin moarte, mintea nu inceteaza sa existe, ci trece intr-o alta stare denumita de tibetani, conform Cartii Mortilor, starea bardo, adica starea intermediara. In aceasta stare a mintii, karma anterioara, atat pozitiva, cat si negativa, se inalta spre esenta mintii. Asa cum este stiut, in starea bardo, o anumita manifestare karmica (pozitiva sau negativa) se va desavarsi, iar persoana in care ne reincarnam va fi urmarita in viata sa de acea karma. Parerea conform careia karma urmeaza o cale lineara este gresita; karma se poate desavarsi pe parcursul mai multor vieti, ci nu neaparat de la reincarnarea in care a fost creata la cea imediat urmatoare.

Karma negativa – cum ii oprim efectul?

De multe ori avem impresia ca dificultatile din viata noastra apar de nicaieri. De obicei raspundem la acestea plangandu-ne sau blamand soarta, adica printr-o atitudine negativa la karma negativa care se manifesta deja in viata noastra. O atitudine adecvata in cazul problemelor este acceptarea acestora, deoarece actiunile noastre din trecut au creat prezentul karmic. Vom crea karma pozitiva atunci cand vom raspunde pozitiv la karma negativa. De multe ori, acest lucru poate efectiv face sa dispara efectul karmic negativ. Iar atunci cand experimentam efectul pozitiv karmic – toate ne merg bine – ar trebui sa ne folosim de atitudinea pozitiva pentru a invata cum sa confruntam provocarile din viitor, cum sa capatam abilitatea de a fi mai rabdatori si optimisti. Potentialul acesta il detinem in fiecare moment al vietii noastre.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri