7 Septembrie 2012 publicat în Lifestyle 139 share-uri

Exista o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (sau Sfanta Maria Mica) si merita a fi cunoscute:

Maine, 8 septembrie, crestinii sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului, eveniment vestit lui Ioachim (din semintia lui Iuda) si Anei (fiica preotului Matthan) de catre arhanghelul Gavriil. Exista o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare frumoasa cunoscuta si sub numele de Sfanta Maria Mica si merita a fi cunoscute:

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria Mica (Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului)

In credinta populara, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului reprezinta hotarul astronomic dintre vara si toamna, momentul in care se da startul lucrurilor agricole de toamna si momentul in care noul anotimp incepe sa isi intre in drepturi.

Foto: By Roberto Sorin /Shutterstock

Este o zi speciala pentru om, dar si pentru toata suflarea pamantului. Este ziua in care unele pasari precum randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant. Este ziua in care plantele nu mai sunt bune de leac si isi pierd puterile tamaduitoare. Este ziua in care vremea incepe sa se strice, devenind capricioasa si mai racoroasa, cum se intampla in fiecare toamna lasata de la Dumnezeu. Este ziua in care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat si anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

Aceasta zi a Nasterii Maicii Domnului trebuie cinstita cu bucurie si tinuta de toata lumea. Nu se cade sa lucrezi sau sa faci treburi gospodaresti tocmai in aceasta zi sfanta. In caz contrar e rau de lovitura” pentru barbati, iar femeilor li se poate arde mancarea pe foc. Sau…. oala cu mancare se poate rasturna peste copii. Totodata, focul nu se aprinde in vatra in preajma acestei sarbatori, in zilele de 7 si 8 septembrie, ori altfel atragi asupra ta necazurile si nesansa.

Mai exista si o alta superstitie romaneasca conform careia cei care mananca gatit la foc in aceste zile au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii. Casa in care arde candela de Nasterea Maicii Domnului este o casa binecuvantata prin buna intelegere si armonie, ferita in acelasi timp de foc, vant, grindina si alte nenorociri.

Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor, a mamelor, a femeilor nemaritate, a femeilor care isi doresc un copil si a femeilor insarcinate, o prezenta feminina menita sa aline suferintele si necazurile feminine. Daca inalti o rugaciune curata la biserica in aceasta zi, Maica Domnului va mijloci in fata lui Dumnezeu pentru tine pentru o nastere usoara, pentru dezlegarea pantecelui sau pentru grabirea casatoriei.

Nasterea Maicii Domnului reprezinta si un prilej de cinstire a memoriei celor dragi, trecuti pe lumea cealalta. Gospodinele impart struguri si prune pentru sufletul lor. Si fiindca este dezlegare la peste in aceasta zi si se crede ca “este bine” sa consumi peste, gospodinele de pretutindeni pregatesc, dupa retete traditionale, bucate gustoase pe baza de peste.

Foto: By Ivan Asmalouski /Shutterstock

In partile maramuresene, ploaia in ziua de 8 septembrie este considerata drept un semn divin de rod si belsug. Ea anunta o toamna indelungata si capricioasa, cu ploi multe care or sa potoleasca uscaciunea pamantului. Daca in schimb, in preajma Sarbatorii Nasterii Maicii Domnului, perii si merii sunt in floare – se spune ca toamna va fi lunga si insorita.

Numele “Maria” este unul dintre cele mai frumoase, cunoscute si indragite nume ale culturii universale si are o etimologie interesanta, neelucidata in totalitate nici in ziua de astazi. Conform unor surse, cuvantul “Maria” ar insemna “copil dorit” (ebraica), conform altora “amaraciune” (evreiasca). In general, acestui cuvant i-a fost asumata o origine ebraica, crezandu-se ca provine din numele compus “Maryam/ Miryam - sora lui Moise (Mar +Yam)”, ce inseamna picatura din mare. Pe de alta parte, in interpretarea egipteana, numele de Maria ar proveni din Maryam, prima parte a cuvantului insemnand "a iubi, a alege pe cineva".

Si uram pe aceasta cale tuturor celor care poarta acest nume sfant sau derivate ale lui un calduros “La multi Ani.” Multa fericire tuturor si intotdeauna zile ca de sarbatoare!

Foto homepage: By Tiplyashina Evgeniya /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri